Nove uredbe

Europa spašava hrvatske manadarine

Gospodarstvo / Flash | 17. 09. 2014. u 11:20 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik Tonino Picula pozdravio je odluku Europske komisije da se u prijedlog nove Uredbe o interventnim mjerama u sektoru voća i povrća koje se provode zbog zabrane izvoza u Rusiju, uvrste i mandarine.

O tome je jučer izvijestilo Ministarstvo poljoprivrede, koje je zatražilo da se proširi popis proizvoda za koje će se odobriti potpora, a u okvir interventnih mjera uključe agrumi.

''Želim izraziti zadovoljstvo što je Europska komisija uvažila zahtjev, jer kako sam i sam naglasio na raspravi o učincima ruskog embarga na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz EU u Strasbourgu, zabrana izvoza u Rusiju veliki je udarac europskoj poljoprivredi, a posebno malim proizvođačima koji nisu cjenovno konkurentni velikima s gotovo dampinškim cijenama njihovih proizvoda, koji su često i upitne kvalitete. Oni se teže prilagođavaju izvozu na druga svjetska tržišta jer ne raspolažu s dovoljno resursa, a upravo mala poljoprivredna gospodarstva u Hrvatskoj čine čak 90% od ukupnog broja'', izjavio je Picula, navodi se u priopćenju iz njegovog ureda.

Na isti problem malih proizvođača, Picula je Europsku komisiju podsjetio još sredinom kolovoza kada joj je uputio prioritetno pitanje.

Tom prilikom je posebno istaknuo da mali proizvođači proizvedenim količinama ne mogu biti cjenovno konkurentni velikim proizvođačima iz cijele Unije, prenosi Fena.

U svom odgovoru, Komisija je istaknula da će kompenzacije izvršiti samo za najteže pogođene proizvođače voća i povrća, za što je predodređena svota od 125 milijuna eura.

Picula smatra taj iznos nedostatnim, Komisiju je početkom ovog tjedna ponovno pozvao da prilagodi svoje mjere, posebice za proizvođače mandarina i jabuka, piše Fena.

''Mandarine su tek jedan od hrvatskih proizvoda koji se nije našao na listi onih koji će se kompenzirati, a na rusko tržište trebalo je otići gotovo 40 posto ukupne proizvodnje. Snažno su pogođeni i proizvođači jabuka. Europske sankcije su nas ozbiljno pogodile, zbog čega se moraju pronaći adekvatnija rješenja. Predložene mjere nisu dostatne pa pozivam Komisiju da ih nadogradi, odnosno proširi listu proizvoda koji se kompenziraju'', rekao je Picula.

Kopirati
Drag cursor here to close