Zajednički monitoring

EU parlamentarci traže podršku za energetsku budućnost jugoistočne Europe

Gospodarstvo / Flash | 04. 05. 2017. u 14:39 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici šest političkih grupa iz Parlamenta Europske unije zajedničkim pismom zatražili su podršku na osiguranju implementacije Uredbe o mehanizmu monitoringa (MMR), kao i strategija nisko-ugljičnog razvoja i za jačanje suradnje na polju energije u jugoistočnoj Europi.

Potpisano zajedničko pismo uputili su potpredsjedniku Europske komisije za Energetsku uniju, Marošu Šefčoviču, povjereniku Europske komisije za klimatsku i energetsku politiku Miguelu Ariesu Cañeteu te evropskom povjereniku za politiku susjedstva i proširenja Johannesu Hahnu.

Imajući u vidu da Energetska zajednica, uz podršku Europske komisije, trenutno radi na mjerama stupanja MMR uredbe na snagu, kada su u pitanju ugovorne strane, parlamentarci zahtijevaju da se politički značaj ovog rada prenosi na najvišu razinu da bi se osiguralo da se sve administrativne prepreke za realizaciju MMR uredbe uklone.

Zatraženo je i da Europska komisija i Energetska zajednica uspostave resurse koji su neophodni za podršku uspostavljanju sustava zasnovanog na institucionalnom okviru da bi MMR postao stvarnost.

U pismu je istaknuto da Europska komisija podržava Energetsku zajednicu kada je u pitanju jačanje regionalne suradnje na polju klimatske akcije i transpozicija i implementacija EU klimatske stečevine osiguravajući da se Regionalna pristupna mreža za životnu sredinu i klimu (ECRAN) podržava uz uključenje Tajništva Energetske zajednice.

''Europska komisija i Energetska zajednica podržavaju popularizaciju klimatskih tema u svim relevantnim ministarstvima '', napisali su evropski parlamentarci.

Garret Tankosić-Kelly iz Fondacije Mreža za promjene jugoistočne Europe (SEE Change Net) izrazio je zadovoljstvo ovakvim odnosnom parlamentaraca kazavši da je ovo značajno jer pokazuje da zastupnici iz najrazličitijih političkih partija, od zelene preko liberalne do kršćanskih demokrata, nisu zaboravili na građane jugoistočne Europe.

''Traže podršku od najviših razina Europske komisije da bi nam pomogli da postanemo nisko-ugljično društvo što znači čistiji zrak, više radnih mjesta i EU standarde'', kazao je Tankosić-Kelly.

Pismo su potpisali Tanja Fajon, Tonino Picula i Annelise Dodds (S&D), Urlike Lunacek, Claude Turmes i Benedek Jávor (Greens/EFA), Eduard Kukan i Alojz Peterle (EPP), Monica Macovei (ECR) i Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL), priopćeno je danas iz Fondacije.

Kopirati
Drag cursor here to close