Cecilia Malmstrom

EU kaže kako je ekonomska politika koju vodi Trump osuđena na propast

Gospodarstvo / Flash | 24. 01. 2017. u 17:23 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komesarka za trgovinu Cecilia Malmstrom je izjavila u utorak da će ekonomska politiku koju vodi novi predsjednik SAD-a Donald Trump biti neuspješna.

U obraćanju novinarima u Briselu, Malmstrom je kritizirala odluke Trumpa koje je u prvim danima mandata donio u oblasti ekonomije i financija.

Istaknula je kako većina zemalja u svijetu podržava ideju snažnog investiranja i slobodne trgovine, dodajući kako se uspjeh i napredak Europske unije oslanja na, kako je rekla, ideju otvorenog društva.

Naglasila je da bi bilo pogrešno da SAD promovira protekcionističku ekonomsku politiku.

"U današnje vrijeme politike kao što su podizanje zidova, uvođenje trgovinskih barijera i sprječavanje ljudi da se slobodno kreću osuđene su na propast", istaknula je Malmstrom.

Novi američki predsjednik Donald Trump donio je u ponedjeljak odluku da povuče SAD iz Transpacifičkog sporazuma o slobodnoj trgovini (TPP). Inače, riječ je o velikom trgovinskom sporazumu koji je potpisalo 12 zemalja, a koje zajedno čine 40 posto svjetske ekonomije.

Trump je u ponedjeljak potpisao odluku kojom ukida sudjelovanje SAD-a u Transpacifičkom sporazumu o slobodnoj trgovini, koji je dogovoren tijekom vladavine bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame. Trump je tijekom predizborne kampanje obećao glasačima da će TPP za koji je kazao da je "ubojica radnih mjesta" biti ukinut.

Nakon potpisivanja odluke Trump je istaknuo da se o ovoj odluci raspravljalo duže vrijeme.

"Razgovarali smo o ovom pitanju dugo vremena", rekao je Trump, te dodao da je ova odluka "sjajna za američke radnike".

 

Kopirati
Drag cursor here to close