Pierre Moscovici

EU će nastaviti podržavati grčki ekonomskmi oporavak

Gospodarstvo / Flash | 25. 07. 2017. u 13:10 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Europski partneri Grčke žele da se dugom opterećena zemlja vrati u normalnu situaciju i nastavit će podržavati njen put ka ekonomskom oporavku'', izjavio je europski povjerenik za ekonomska i financijska pitanja, Pierre Moscovici, u Ateni u utorak.

Posjeta europskog dužnosnika Grčkoj podudarila se s prvim probnim povratkom te zemlje tržištu dionica od ljeta 2014.

Atena je otvorila novo poglavlje izdajući petogodišnju dionicu, objavilo je grčko ministarstvo financija, s ciljem da osigura nižu kamatnu stopu od 4,9 posto koliko je Grčka osigurala u prethodnoj probi prije tri godine.

''Grčka se polako vraća na tržišta, stoga ulazi u novu fazu u odnosima s EU i međunarodnom zajednicom'', izjavio je Moscovici tijekom sastanka s predsjednikom Prokopisom Pavlopoulosom, navodi se u saopćenju iz predsjedničkog ureda.

''Želimo da se Grčka vrati normalnoj situaciji i da ostane na kursu. Možete računati na nas'', kazao je on, hvaleći ostvareni napredak i tražeći nove napore da se domogne ciljne linije.

''Mi smo u potpunosti ispunili svoje obaveze. Kada dođe vrijeme za to, europski partneri će učiniti ono što moraju učiniti po pitanju duga'', izjavio je Pavlopoulos.

Povjerenik je tražio od grčkih kreditora da ispune svoje obaveze po pitanju ublažavanja grčkog duga i od Atene da se drži reformskog puta, tokom konferencije za novinare u prostorijama Europske komisije u grčkoj prijestonici.

''Čvrsto sam uvjeren da će Grčka uspješno dovršiti program u kolovozu 2018. i također sam uvjeren da Grčka može ponovo steći pristup tržištima uz razumnu kamatnu stopu'', dodao je Moscovici.

''Dat ću sve od sebe da vidim Grčku kako napušta ovaj program snažnija i stabilnija'', naglasio je.

Grčki premijer Alexis Tsipras izjavio je nakon sastanka s Moscovicijem da dužnosnik EU "posjećuje Grčku u poseban dan".

''To je dan kada se Grčka uspješno vratila na tržišta i to je najbitnija poruka i najveći korak u zaključivanju ove neprijatne avanture'', izjavio je premijer.

''Sada je vrijeme da govorimo o grčkoj budućnosti: kako ćemo surađivati, kako ćemo raditi u cilju uspješnog zaključenja programa u sljdećeoj godini, sljedećem danu za Grčku'', dodao je Tsipras, prenosi Xinhua.

Kopirati
Drag cursor here to close