Poziv na dogovor

Erjavec očekuje pritisak EU-a na Hrvatsku oko granične arbitraže

Gospodarstvo / Flash | 07. 01. 2017. u 10:22 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec smatra da bi EU na Hrvatsku, koja arbitražni sporazum o granici smatra nepovratno kompromitiranim, mogla izvršiti pritisak kako bi prihvatila presudu arbitrara koja bi po ocjenama slovenskih medija mogla uslijediti sredinom godine.

Erjavec je ponovio standardna i poznata stajališta Ljubljane da je arbitražni sporazum važeći dokument koji obvezuje Hrvatsku, objavila je u petak slovenska televizija.

Odgovorio je i na novinarsko pitanje hoće li na provedbu presude trebati čekati niz godina i može li to izazvati incidente.

"Nisam stručnjak za prognoziranje budućnosti, ali računam na razum hrvatske vlade jer se radi o međunarodnom sporazumu donesenom pod okriljem međunarodne zajednice", rekao je Erjavec.

Dodao je da i ostale članice EU-a očekuju od Hrvatske "da se ponaša europski i poštuje sporazume".

Erjavec smatra kako bi EU morala djelovati kako bi Hrvatska promijenila svoja stajališta, kao i u slučaju kada je Zagreb povukao rezerve u pogledu nekih poglavlja u pregovorima Srbije s EU-om.

"Znamo da je Hrvatska blokirala razna poglavlja u pregovorima Srbije, ali je svoja stajališta koja su u početku bila vrlo tvrda morala mijenjati. Očekujem da će se nešto slično događati i kad bude trebalo primijeniti arbitražnu presudu", rekao je šef slovenske diplomacije.

"Nadamo se da će hrvatska strana poštivati odluku arbitara bez obzira na svoja dosadašnja stajališta, a slovenska vlada mora učiniti sve da se presuda čim prije implementira. Budite uvjereni da je naša vlada pripremila i priprema sve potrebne mjere da dođe do implementacije arbitražne presude", istaknuo je Erjavec.

Dodao je kako se to odnosi i na djelovanje državnih organa čija je dužnost i obveza da preuzmu izvršavanje suverenih prava na mjestima za koje se presudom arbitara utvrdi da su slovenska.

"Tamo gdje bude određeno da je za provođenje suverenosti zadužena slovenska država, svi će državni organi morati izvoditi svoje nadležnosti na teritoriju koji bude određen kao slovenski", kazao je Erjavec.

Po njegovim riječima, arbitraža je jedini način da se riješi spor duži od dvadeset godina. Vrijeme kad se je to moglo riješiti bilateralno je prošlost, a za Sloveniju bi bilo najbolje da je to bilo riješeno početkom 90-ih godina, u vrijeme raspada bivše SFRJ i stvaranja novih država, kazao je Erjavec.

Kopirati
Drag cursor here to close