Zaštita okoliša

Energetska efikasnost: Županije i općine imaju rok od šest mjeseci

Gospodarstvo / Flash | 19. 04. 2017. u 11:47 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Nakon usvajanja Zakona o energijskoj efikasnosti u Federaciji BiH, na koji se čekalo više od pet godina, niže razine vlasti imaju rok šest mjeseci za donošenje svojih podzakonskih propisa iz te oblasti.

Koordinator EFEKT mreže za okolišno prihvatljivu energiju Amir Zahirović izjavio je danas na pres-konferenciji da se tim zakonom, koji je objavljen prošlog mjeseca, prenose zakonske obveze relevantnim resorima na svim razinama vlasti u oblasti energijske efikasnosti.

Zahirović je istaknuo da su tako županije i općine dužne izraditi svoje akcione planove za energijsku efikasnost zbog specifičnosti propisanih mjera povećanja energijske efikasnosti institucija zaduženih za provedbu i praćenje tih mjera.

Izrada tih planova, kako je dodao, nužna je da bi se mogao pokrenuti mehanizam korištenja benefita koje donosi energijska efikasnost kao koncept.

U tom kontekstu Centar za razvoj i podršku iz Tuzle i EFEKT mreža za okolišno prihvatljivu energiju u saradnji s Njemačkim društvom za međunarodnu saradnju (GIZ) planiraju organizirati seriju od tri radionice u Mostaru, Sarajevu i Tuzli.

Na tim skupovima predstavnicima relevantnih kantonalnih ministarstava i zainteresiranim općinskim odjeljenjima, kroz tematske cjeline bit će predstavljene obveze županija i općina u pogledu akcionih planova energijske efikasnosti i implementacije usvojenog zakona.

S druge strane, predstavnica veleposlanstva SAD-a u BiH Lillian Wahl-Tuco rekla je kako je zaštita okoliša važna točka reformskih procesa u Bosni i Hercegovini, a svi zakoni iz te oblasti su već trebali biti pripremljeni i razrađeni.

Na prezentaciji završetka kampanje „BiH Green Awards" 2017 rekla je kako će se u BiH nakon ekonomskih i pravnih reformi gdje je fokus na fiskalnim i strukturalnim reformama, svi morati više pozabaviti okolišnim problemima.

Rekla je kako međunarodna zajednica, uključujući Veleposlanstvo SAD-a insistira za okolišnoj strategiji BiH, čiji je cilj 'otključavanje' EU fondova za BiH, te navela da je dobar znak činjenica da entitetska ministarstva rade na pripremi tog dokumenta.

Kopirati
Drag cursor here to close