Širenje u regiji

Elektroprivreda Srbije kupuje Elektroprivredu Republike Srpske?

Gospodarstvo / Flash | 22. 02. 2017. u 16:45 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Elektroprivreda Srbije planira širenje u regiji. Vlada Srbije nedavno je formirala komisiju čiji je zadatak da ispita isplativost preuzimanja dijelova distribucija u susjednim zemljama, saznaju "Novosti".

Na čelu ovog tijela je ministar gospodarstva Goran Knežević.

Ova vijest nije iznenadila stručnjake. Branko Kovačević, predsjednik Nadzornog odbora EPS, kaže da je to stara ideja.

O preuzimanju distribucija u regiji već se govori određeno vrijeme, kaže Kovačević.

"Planira se da se kupe distribucije u Republici Srpskoj i Crnoj Gori. Ono što nas najviše zanima je mogućnost razvoja hidroenergije i struje koju bismo dobijali na taj način. Republika Srpska nam je posebno interesantna baš iz tog razloga, jer sa njima dijelimo Drinu, a imamo i mogućnost širenja na cijelu Bosnu i Hercegovinu. EPS bi se ova investicija i financijski isplatila, jer bi imao mogućnost da prodaje struju u regiji."

Kupovinom dijela "Elektroprivrede Republike Srpske", mogli bi da se ubrzaju mnogi zajednički projekti. Među najvećim energetskim planovima Srbije i Bosne i Hercegovine je izgradnja tri hidroelektrane na srednjoj Drini. Investicije su vrijedne 870 milijuna eura, a pogon bi trebalo da ima snagu 320 megavata. Ipak, cijeli projekt je na čekanju zbog imovinskih problema u BiH i različitog stava Federacije i Republike Srpske tko treba rukovoditi poslom, pišu Novosti.rs.

Kovačević dodaje da će se kupovina najvjerojatnije izvesti po modelu koji je već viđen u slučaju preuzimanja "Telekoma" Republike Srpske. Srpski "Telekom" je prije deset godina, na međunarodnom natječaju, za 646 milijuna eura pazario 65 posto tada najuspješnijeg poduzeća u Srpskoj.

I "Telekom" je, baš kao što bi mogao i EPS, preuzimanja nastavio u Crnoj Gori. Samo nekoliko mjeseci kasnije preuzeli su 51 odsto tamošnjeg "Telekoma". Tri godine kasnije, preko povezanog poduzeća, "M:tela" iz Banja Luke otkupili su i preostalih 49 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close