Dugovi

Elektroprivreda najavila gašenje struje Aluminiju

Gospodarstvo / Flash | 17. 04. 2014. u 19:26 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uprava Elektroprivrede HZHB odlučila je obustaviti isporuku električne energije Aluminijskom kombinatu u Mostaru, ako ova firma za sedam dana ne dostavi prijedlog otplate postojećeg duga od skoro 99 milijuna maraka i plan izmirivanja tekućih računa.

''Ukoliko u navedenom roku, do 24. travnja, Uprava Aluminija ne dostavi prijedlog rješenja o otplati dugovanja, EP HZHB će biti primorana najprije postupno smanjiti isporuku električne energije Aluminiju d.d. Mostar, a onda i konačnu obustavu", rekao je u Dnevniku 2 FTV-a Mario Fofić, glasnogovornik Elektroprivrede HZHB.

- Dug Aluminija na današnji dan iznosi 98.569.022 maraka koji u cijelosti dospijeva na naplatu 30. travnja, a odnosi se na isporučenu električnu energiju za razdoblje od lipnja 2013. do 31. ožujka 2014. godine - navela je direktorica za ekonomske poslove Elektroprivrede HZ HB Ivana Bunoza.

Iz sindikata mostarske tvrtke kažu kako bi najavljeni potez Elektroprivrede HZHB bio ravan katastrofi.

''To bi definitivno bio kraj Aluminija, kraj jedine svijetle točke u BiH koja proizvodi i izvozi i jedino čime mimožemo konkurirati u Eruopi'', rekao je Milenko Marić, član Predsjedništva Sindikata Aluminija. Dodao je kak bi za stol trebali sjesti Uprava, Nadzorni odbor i Vlada federacije BiH. kako bi pronašli rješenje.

Direktor Aluminija Željko Kordić ranije je izjavio da, kada je u pitanju Elektroprivreda HZ HB, trebaju svesrdnu pomoć Vlade Federacije BiH, jer sami ne mogu riješiti taj problem.

Prema nekim procjenema, Aluminij je u gubitcima oko 250 milijuna maraka.

Federalna televizija objavila je kako se zbog toga navodno spremaju istrage protiv 14 osoba.

Kopirati
Drag cursor here to close