Lars-Gunnar Wigemark

Ekonomiji BiH ne može pomoći intervencija u monetarni sustav

Gospodarstvo / Flash | 09. 02. 2017. u 10:27 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Izaslanstva EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark apelirao je danas u Banja Luci na sve u BiH da se fokusiraju na reforme i europski put, a ne da se dižu tenzije i skreće pažnja nekim drugim pitanjima.

Fokusirati se na reforme i europski put BiH

''Zabilježeni porast tenzija ne donosi nikakvo dobro cjelokupnom procesu provođenja reformi, u kojem je BiH, gdje se provode zakonske i gospodarske reforme, a tu je i proces europskih integracija kroz popunjavanje Upitnika Europske komisije'', rekao je Wigemark.

Svjedoci smo, kaže, da se spominju neka ustavnopravna pitanja, promjene izbornog zakona, federalizacija i drugo, a koja u ovom trenutku skreću pažnju s najvažnije stvari – gospodarstva, odnosno ekonomije, gdje građani najviše žele vidjeti napredak.

Mišljenja je da su građani manje zainteresirani za ta ustavnopravna pitanja.

Na pitanje da li bi eventualno pokretanje tužbe BiH protiv Srbije za agresiju i genocid bilo legitimno, Wigemark je još jednom ponovio da fokus ostaje na europskim integracijama i provedbi socio-ekonomskih reformi.

''Doći će vrijeme, između ostalog, i na vašem europskom putu kada ćete te se neminovno morati baviti i ovim pitanjima o kojima se danas govori. Najiskrenije, ne znam zašto se sada, u ovom trenutku, ta pitanja potežu'', rekao je šef Izaslanstva EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark.

Neprihvatljiva Dodikova ideja o tiskanju novca

''Ekonomiji BiH apsolutno ne može pomoći intervencija u monetarni sustav, koji zagovara predsjednik RS-a Milorad Dodik'', rekao je Wigemark.

''To je pitanje po kojem se ne bi ni u najmanjem dijelu složio s Dodikom ili bilo kojim drugim zagovornikom ovakvih intervencija'', ukazao je Wigemark.

Takve ideje bi, kaže, kratkoročno mogle polučiti određene efekte, ali dugoročno, zadnja stvar koju želite na svijetu jeste monetarna nestabilnost, odnosno nestabilnost valute.

Valutna nestabilnost je, kazao je, pogubna.

''Svako tko je živio na ovim prostorima 90-ih godina, a ja sam tada bio u Beogradu, sjetit će se dana kada smo išli u banku, uzimali svježe novčanice, na kojima se još osjetio miris svježe tiskanog novca'', podsjetio je Wigemark.

Istaknuo je da je zadovoljan reformama koje je uradila Vlada RS-a, jer se reforme provode po planiranoj dinamici.

Pokrenuta su i određena unapređenja bankarskog sektora i propisa te rješavani problemi nelikvidnih banaka, na primjer Banke Srpske, što su pozitivni pomaci.

''To su stvari koje su bitne za financijski aspekt, da se unapređuje djelovanje bankarskog sektora i to su Vlada i Narodna skupština RS-a ispunili i moramo pohvaliti te napore'', kazao je.

Sada je važno, dodao je Wigemark, nastaviti unapređivati poslovno okruženje za mala i srednja poduzeća.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nedavno je izjavio da je rješenje za rješenje krize u BiH u dogovoru o ekonomskim pitanjima i ulasku u velike intervencije u monetarni sustav i carinsku politiku.

Tvrdi da bi se time zaštitilo gospodarstvo i poljoprivreda i osigurala stabilnost javnog sektora i njihovih računa i podigla ukupnu likvidnost.

''Da bismo to postigli, moramo intervenirati u zakone o Centralnoj banci. Moramo redefinirati i sustav PDV-a'', izjavio je ranije Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close