Energetska učinkovitost

EBRD će ulagati u 'zelene gradove' u BiH

Gospodarstvo / Flash | 14. 03. 2017. u 15:04 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) spremna je u narednih pet godina u Bosni i Hercegovini odobriti sredstva malim i srednjim poduzećima te za projekte energetske učinkovitosti.

O odobravanju kredita u narednom razdoblju s delegacijom EBRD-a, danas su razgovarali predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i zamjenik predsjedavajućeg VMBiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

U strategiji koju su predstavili u Sarajevu naglasak su stavili i na podršku lokalnim zajednicama, takozvanim ''zelenim gradovima'', te ulaganja u gradove koji imaju više od 100.000 stanovnika. U takvim gradovima ulagali bi u komunalna poduzeća i javni prijevoz.

''S obzirom na to da imamo malo gradova s više od 100.000 stanovnika predložili smo da ljestvicu spuste na 50.000'', kazao je Šarović novinarima u Sarajevu.

Istaknuo je da je EBRD u proteklih 20 godina u BiH investirao dvije milijarde eura.

''Samo u protekloj godini rekordnih 200 milijuna. Bio bih zadovoljan kad bi u 2017. godini investirali 300 milijuna eura, a mislim da je to realno'', naglasio je Šarović.

Najavio je da će uskoro biti osnovano investicijsko vijeće, sa sjedištem u Sarajevu i uredom u Banjoj Luci, koji bi trebao da radi na poticaju investicija u BiH, a financirao bi ga EBRD.

''Radi se o ekspertima koje bi oni angažirali i dijelom domaćoj radnoj snazi'', dodao je Šarović.

Također, istaknuo je da su u tijeku pripreme za godišnju skupštinu EBRD-a, koja će biti održana 9. i 10. svibnja na Cipru.

Kopirati
Drag cursor here to close