MUP RS

Domaće tvrtke traže od MUP-a da oni šiju policijske uniforme

Gospodarstvo / Flash | 14. 06. 2017. u 09:53 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje tekstila, kože i obuće Gospodarske komore Republike Srpske (RS) inzistira na poništenju tendera koji je raspisao MUP RS-a za nabavku redovne i posebne policijske uniforme.

Vrijednost tendera je veoma velika i iznosi 6.250.000 ?M, a gotovo cijela nabavka (5.850.000,00 KM) sadržana je u jednom lotu, gdje se istovremeno nalaze različiti dijelovi odjeće i obuća.

''Time je onemogućeno učešće domaćih poduzeća, s obzirom na to da nijedna naša kompanija ne može pojedinačno učestvovati u ovakvoj nabavci, jer se radi o velikim količinama i različitim vrstama odjevnih predmeta'', navodi se u priopćenju ovog udruženja.

Inzistiraju na "razbijanju“ nabavke uniformi za policijske službenike na lotove, kako bi se omogućilo učešće domaćih gospodarskih društava na ovom tenderu.

U Udruženju ističu da bi preduzeća iz RS-a sa sigurnošću mogla da iznesu najmanje 50 posto vrijednosti cijele nabavke, ukoliko bi ona bila podijeljena u više lotova, po različitim segmentima, odnosno srodnosti proizvoda.

''Ovo je veoma velika vrijednost nabavke i velika šteta bila bi da se domaći kapaciteti ne iskoriste'', naglašavaju.

Udruženje podsjeća da je ugovorni organ dužan da postupa transparentno, da se u postupku javne nabavke prema ponuđačima ponaša jednako i nediskriminirajuće, na način da osigura gospodarsku konkurenciju, s ciljem najefikasnijeg korištenja javnih sredstava u vezi s predmetom nabavke i njegovom svrhom, što je definirano Zakonom o javnim nabavkama, a to o ovom slučaju nije omogućeno.

''Posebno je važno istaknuti da preduzeća iz sektora tekstila, kože i obuće u RS zapošljavaju oko 11.000 radnika, da su jedna od najznačajnijih izvoznih grana gospodarstva, da rade proizvode za svjetski poznate brendove, a ono što je najvažnije - proizvode uniforme za Upravu za neizravno oporezivanje BiH, Pošte RS, policiju i vojsku Crne Gore, Francuske, Slovenije i druge, što dovoljno govori o kvalitetu rada naših gospodarskih društava'', navodi se u priopćenju.

Također, Gospodarska komora RS-a je, kao jedan od prioriteta u unapređenju uvjeta poslovanja u ovom bh. entitetu isticala važnost korištenja domaće operative i domaćih kapaciteta, posebno u postupcima javnih nabavki.

Ministar unutarnjih poslova RS-a Dragan Lukač rekao je jučer da se dosad na natječaj s za nabavku policijskih uniformi prijavilo 17 ponuđača, te da MUP traži uniformu najbolje kvalitete i da će prvi put biti "brendirana" i neće je šiti “lokalni krojači pa da za godinu bude neupotrebljiva".

Kopirati
Drag cursor here to close