Daleko od reforme

Dok svijet ide u budućnost, mi idemo u prošlost

Gospodarstvo / Flash | 19. 12. 2016. u 10:10 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Prema objavljenom bh indeksu globaliziranosti, BiH je zadnja u Europi, a od tranzicijskih zemalja samo su dvije zemlje - Kirgistan i Uzbekistan - iza BiH. Dok svijet ide u budućnost, mi idemo u prošlost'', rekao je prof. dr. Vjekoslav Domljan, predsjednik Upravnog odbora Udruženja LiNK uoči Svečane skupštine Udruge za poduzetništvo i posao LiNK Mostar.

Kaže kako je osnovati poduzeće u BiH iznimno teško, a kada i ako se osnuje, ono zbog velikih nameta teško opstaje, a mala i srednja poduzeća ne daju ono što bi trebala davati.

Rađa se novo doba

''Počevši od početka, vrlo je teško osnovati firmu u BiH, nigdje u Europi i među tranzicijskim zemljama nije teže naći mjesto za početak poslovanja kao što je to u BiH, i to specijalno u FBiH. To je jedan problem. Drugi problem je prestanak poslovanja stečaj i likvidacija, rade se neke stvari vezane za to. U RS-u također ima pomaka za osnivanje poduzeća jer su uveli jednošalterski način registriranja. Dalje, dok poduzeće postoji od 'rođenja pa do smrti', treba djelovati pravna država. Trebaju se poštovati pravni ugovori itd… Mi još uvijek nismo dostigli taj stupanj vladavine prava, da ta poduzeća mogu mirno i bez problema tražiti da se sudski riješe postupci koji se ne mogu riješiti normalnim putem'', kaže Domljan, ističući kako je ambijent vrlo loš, pa teško nastaju poduzeća.

''Prema tome, nema onoga što se očekuje od malih poduzeća, a to je da budu generatori stvaranja radnih mjesta. Do jučer smo govorili o malim transnacionalnim kompanijama, malo je kompanija koje mogu biti u transnacionalnim, možemo reći da je to sada prošlost jer se govori o mikro transnacionalnim kompanijama, o digitalnom društvu,.. Već je sada 20 posto svjetske ekonomije digitalno, poduzeća se rađaju i djeluju kao digitalna, i do 2020. godine će jedan trilijun američkih dolara iznositi prodaja malih poduzeća direktno potrošačima. Rađa se novo doba digitalne globalizacije zašto BiH nije spremna'', kaže Domljan.

Objašnjavajući zašto BiH nije spremna za novo doba digitalne globalizacije, Domljan je iznio statističke podatke o objavljenom bh indeksu globaliziranosti po kojem je BiH zadnja u Europi, a od tranzicijskih zemalja, samo su Kirgistan i Uzbekistan iza BiH.

Vlast mora pomoći

''Dok svijet ide gore u budućnost, mi idemo u prošlost. Prema tome, ne možemo očekivati da mala i srednja poduzeća daju ono što se od njih očekuje da stvaraju radna mjesta i izvoze što je ključno za BiH'', zaključio je Domljan, govoreći kako su Intera i Spark dobri počeci, ali tek kada se vidi kolike će prihode ostvarivati onda će se moći pouzdano reći koliko je to stvarno dobro, no po njegovom mišljenju to je dobar nagovještaj jednog novog doba.

''Ove i ovakve nagovještaje novog doba vlast treba podržati stvaranjem 'uštekaj i piči infrastrukture'. Dakle, da se mali poduzetnik 'ušteka', ali netko mora i praviti tu infrastrukturu, a tu vlast mora pomoći i olakšati elektronsko poslovanje'', kaže Domljan.

Jedan od načina rješavanja ovog kompliciranog okruženja za mala i srednja poduzeća je po Domljanovom mišljenju porezna reforma.

''Bilo bi dobro da se napravi porezna reforma u smislu da se rastereti rad, a da se optereti potrošnja i imovina. Tada će se troškovi radne snage smanjiti, poslodavci će više zapošljavati i onda će krenuti novi razvojni ciklus. Međutim mi smo daleko od te porezne reforme'', smatra Domljan

Pomoćnik ministra razvoja, poduzetništva i obrta Zdravko Čerović, rekao je kako su mala i srednja poduzeća nositelj na kojem počiva čitavo gospodarstvo te da su oni ti koji će biti pokretač razvoja u FBiH.

''Naše ministarstvo u okviru svojih mogućnosti radilo je i radit će planske i strateške dokumente za donošenje novih zakonskih i podzakonskih propisa, koji će omogućiti bolje uvjete za otvaranje novih subjekata, stvaranje novih radnih mjesta kao i za rast i razvoj novih radnih mjesta'', kazao je Čerović.

Kopirati
Drag cursor here to close