Razvoj Trebinja

Dodik: Drago mi je što je Vučurević shvatio da Trebinju treba aerodrom

Vijesti / Flash | 18. 04. 2016. u 07:12 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u Trebinju je poručio da je želja republičke vlasti da ovaj grad napreduje, da se izgrađuje i da mu je potrebna podrška svih građana da bi ostvario "još jednu političku bitku".

Na tribini "Riječ predsjednika" u najvećoj trebinjskoj mjesnoj zajednici Gorica, kojoj je nazočilo više od tisuću građana, Dodik je istaknuo da je svjestan mnogih laži na račun republičke vlasti izgovorenih iz Trebinja, podsjećajući da protekle četiri godine lokalna vlast nije htjela s njima koresopondirati.

"Želimo biti prisutni ovdje kao što smo i bili. U ovom gradu neki su smatrali da im je najveći uspjeh da ukaljaju institucije i nositelje vlasti na razini Republike Srpske u nastojanju da prikažu neku svoju veličinu", istaknuo je Dodik, te upitao kako je moguće da se "sto milijuna maraka za četiri godine ne vidi ni na jednom koraku u Trebinju".

Predsjednik Republike Srpske istaknuo je da je sve kapitalne investicijske projekte realizirala Vlada koju je on vodio, te podsjetio da se prije desetak godina u ovom gradu susreo sa ključnim komunikacijskim problemima.

"Trebinje je bilo potpuno izolirano. Put prema Herceg Novom nije postojao, dok je put prema Dubrovniku bio potpuno zatvoren, kao i otežan put preko Čemerna i dalje prema Beogradu", podsjetio je Dodik i istaknuo da je SNSD dolaskom na vlast takvu komunikacijsku zatvorenost u potpunosti promijenio.

Ističući da je njegova želja kao predsjednika i republičke vlasti da Trebinje bude uređen grad, Dodik je podsjetio da je urađen i dio obilaznice oko grada, ali da je "nesposobnost lokalne vlasti da riješi pravne poslove" zakočila nastavak gradnje obilaznice prema Nikšiću.

Dodik je istaknuo da je Trebinje jedan od najperspektivnijih gradova u Srpskoj i da on želi da tako bude i u budućnosti, napominjući da ne može ostati na poziciji onih koji su pokušali graditi Trebinje na sukobu sa vlastima Republike Srpske, jer nije takav.

Predsjednik Srpske je istaknuo da se, zbog promijenjenih okolnosti, jedino nije uspio realizirati važan strateški poduhvat u Trebinju - aerodrom, ali da ga treba raditi.

"Gradonačelnik Slavko Vučurević je taj projekt napadao kao besmislen, ekonomski neisplativ projekt, nema šta nije govorio. Sve što mi je rekao nisam upamtio, ali se sjećam da je govorio da je to budalaština, dok posljednjih dana čujem da zdušno zagovara izgradnju aerodroma. Drago mi je da je shvatio da sam u pravu", istaknuo je Dodik te dodao da smatra da treba graditi aerodrom u Trebinju.

"To nije stvar koja se može izgraditi, kako Vučurević misli. Nama je dobro došlo da imamo investitora - Rodoljuba Draškovića, koji u ovom gradu želi ulagati, da izgradimo aerodrom. Mi nemamo problem sa Draškovićem, ali ono što mi ne želimo vidjeti je to da lokalna vlast zemljište koje ima rasproda za budzašto da bi napunila svoj proračun, a da pritom ne može izgraditi nijedan važan infrastrukturni projekt", rekao je Dodik.

On je napomenuo da je Drašković važan investitor, podsjećajući da bi Fabrika alata bila olupina da ga nije bilo, te da je pokrenuo konditorsku proizvodnju koja je najjača u regiji.

"Ja kao predsjednik mislim da svaki Trebinjac mora poštovati Draškovića zato što je mogao izabrati bilo koje mjesto i trebamo biti u funkciji podrške onome što želi uraditi i to nije sporno", rekao je Dodik.

On je napomenuo da se aerodrom ne može uraditi na način kako misli gradonačelnik i na taj način dovodi u zabludu i Draškovića.

"Izbor za saradnju sa gradonačelnikom je pogrešan i želimo da on to zna", istaknuo je Dodik i dodao da, ukoliko Drašković želi graditi aerodrom, koji se odjednom sviđa Vučureviću, nije problem da to radi, ali da to mora uraditi u aranžmanu sa Vladom Republike Srpske, jer je ona nadležna za to, a ne Vučurević.

Kopirati
Drag cursor here to close