Studentsko preduzetništvo

Dodijeljeno 48.000 američkih dolara za 12 studentskih ideja u BiH

Gospodarstvo / Flash | 03. 07. 2014. u 10:11 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odabirom najboljih studentskih poslovnih planova završeno je natjecanje za najbolje poslovne planove u okviru projekta 'Studentsko preduzetništvo'.

Ovaj projekat, već treću godinu za redom, realizira Centar za istraživanja i studije GEA uz podršku Američke agencija za međunarodni razvoj – USAID.

Nagradni fond za studentske poslovne planove ove godine je povećan za 12.000 američkih dolara i iznosi 48.000 USD, te je ukupno nagrađeno 12 studentskih ideja iz Bosne i Hercegovine, po četiri iz Sarajeva, Banja Luke i Mostara.

Komisiju za ocjenu poslovnih planova su činili predstavnici Univerziteta Sarajevo, Univerziteta Banjaluka, Sveučilišta Mostar, drugih sponzora projekta, kao i uspješni poduzetnici. Ove godine je prijavljeno 79 poslovnih planova, te je komisija imala veoma težak zadatak pri odabiru najboljih.

U skladu sa unaprijed definiranim evaluacijskim kriterijima i nakon razgovora sa najboljim kandidatima, izrađena je konačna rang lista poslovnih planova, te su izabrana po četiri pobjednička biznis plana u svakom od navedenih gradova, koji su nagrađeni sa po 4000 USD. 

Najuspješniji poslovni planovi su:

Sarajevo

Erdin Karijašević - "ESSENTIAL OILS''

Ademir Torlak - "ALLIUM CEPA"

Nermana Šimšić - "FUNGI ESPRESSO" i "PROIZVOD PRIRODE"

Arnela Mustafić - "LAVELA"

Banja Luka

Mirjana Ribić i Dijana Ilić - "AGRICOLA"

Anja Ćosić - "ZELENA DOLINA"

Branko Vasiljević - "RECYCLE BIN"

Nikola Pavlović - "GRADILICA"

Mostar

Amra Buljubašić - "FOODSCAN"

Almir Dodigović i Haris Hadžiahmetović - "BESTIES"

Ana Zelić i Zvonimir Madžar - "CONVOCO MARKETING"

Ljubica Skoko i Josip Soldo - "YARD".

Pravo sudjelovanja u programu 'Studentsko preduzetništvo' su imali svi studenti iz Bosne i Hercegovine, a trening moduli su se održavali u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru. Za sudjelovanje u projektu, ove godine, prijavljen je rekordan broj studenata koji su pokazali veliki nivo znanja, stručnosti i kreativnosti.

Nagrađeni studentski poslovni projekti bit će predstavljeni na Poslovnom forumu mladih, koji će biti organiziran tijekom jesenjeg semestra ove  godine.  

Konačne rang liste po gradovima i više informacija o projektu možete pronaći na web siteu projekta imamideju.ba.


Kopirati
Drag cursor here to close