Ali iz Banja Luke

Do kraja godine jeftiniji letovi prema Europi?

Gospodarstvo / Novac | 12. 09. 2017. u 07:20 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz banjalučke zračne luke uskoro bi mogli da poletjeti prvi zrakoplovi niskobudžetnih kompanija prema više europskih destinacija.

Kako doznaju "Nezavisne", u tijeku su pregovori s nekoliko zračnih kompanija, među kojima su i mađarski "Wizz Air" te "Air Serbia". Međutim, iz Uprave Aerodroma nisu željeli dati više detalja o pregovorima, dok, kako su rekli, ne dođe do konkretne suradnje.

"Dogovor s operaterima je da se do potpisivanja ugovora i preuzimanja ugovorenih obaveza u cijelosti, te postizanja dogovora, ne objavljuju bilo kakve informacije. Jedino što mogu reći u ovom trenutku je to da se radi o dvije kompanije, odnosno tri ako govorimo o 'Air Serbiji', koja je aktualni prevoznik u našoj zračnoj luci", kazao je Miroslav Janjić, direktor "Aerodroma Republike Srpske".

Kaže kako je teško precizirati kada bi moglo doći do konkretne suradnje, ali je izrazio nadu da će se to dogoditi do kraja godine.

"Razgovaramo sa svima i nijednu ponudu ne odbacujemo. Nesumnjivo je pravo svakog operatora da leti ili ne leti sa nekog mjesta, dakle oni su ti koji odlučuju o tome, a naše je da im pružimo maksimum uvjeravanja i želje da lete iz banjalučke zračne luke u zajedničkom interesu i to je aksiom po kojem djelujemo", kaže Janjić.

Govoreći o potrebama putnika koji gravitiraju prema banjalučkoj zračnoj luci, kaže kako je to nesumnjivo Zapadna Europa.

"Kada to kažem, mislim na relacije preko Beča i Zuricha do Malmea i Stockholma", zaključio je on.

Inače, u ovoj zračnoj luci je trenutno aktualna samo linija za Beograd, gdje zrakoplov leti pet puta tjedno. Podsjećamo, zračna luka u Banja Luci godinama pokušava privući zračnu kompaniju koja bi imala redovne letove za europske destinacije, ali mu to ne polazi za rukom. Početkom ove godine, nakon serije tekstova u "Nezavisnim", prekinuti su razgovori s kompanijom "Sea Air" jer je utvrđeno kako su otjerani sa zračnom lukom u Osijeku, Mostaru, njemačkom Padebornu i talijanskoj Kortoni zbog otkazivanja letova i kašnjenja.

Bili su zainteresirani za uspostavljanje letova ka destinacijama u četiri zemlje, a sve je trebalo početi u ožujku ove godine. S niskotarifnom kompanijom "Wizz Air" je i ranije pregovarano, ali su Mađari tražili subvencije unaprijed i jamstvo da će Vlada RS pokrivati eventualne gubitke ove kompanije, što im u tom trenutku nitko nije mogao dati ni obećati. Nakon toga, 2013. sklopili su posao sa zračnom lukom u Tuzli, gdje su za četiri godine prevezli milijun putnika, što samo pokazuje kakvu priliku je Banja Luka izgubila.

U Turističkoj organizaciji grada Banja Luka (TOBL) kažu kako bi bilo sjajno ako bi pregovori o novim linijama iz banjalučke zračne luke urodili plodom, te da je ovaj grad još ranije treblo imati takve relacije.

"To će biti veliki korak u unapređenju načina dolaska turista u Banja Luku", istaknuo je Ostoja Barašin, direktor TOBL-a.

Kopirati
Drag cursor here to close