Zabrinuta čitateljica

Deratizacija u Mostaru: Kako se razbacuje mišomor po gradu?

Gospodarstvo / Flash | 18. 06. 2017. u 11:19 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Deratizacija na području Mostara počela je 29. svibnja i trajat će još dva dana, točnije do 20. lipnja.

PROČITAJTE I: Deratizacija djeluje

Na ulicama smo do sada zabilježili mrtve štakore, a iz Zavoda za javno zdravstvo ističu da je to rijetkost te da njihove ekipe uklanjaju mrtve životinje.

Osim mrtvih štakora, na području grada razbacan je mišomor, a čitateljica portala Bljesak.info smatra da je deratizacija nepropisno obavljena te nam je poslala fotografije s plaže na rijeci Neretvi te iz naselja Bijeli brijeg, Bulevar i Centar II. 

''Na svakom ćošku u gradu možete vidjeti komadiće otrova, točnije mišomora. Ovime su ugrožene mnoge životinje, ali i ljudi. Na javnim površinama gdje je bačen mišomor ljudi izvode svoje ljubimce, a i veliki broj djece se igra baš na tim lokacijama'', kaže naša čitateljica.

Ranije je iz Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a izdana naredba upravo vezana za ovo pitanje.

''Vlasnici životinja su dužni u razdoblju provođenja deratizacije iste držati zatvorene ili pod nadzorom, te snose odgovornost u slučaju suprotnog ponašanja'', navodi se u naredbi i dodaje kako će provođenje deratizacije na području Grada Mostara kontinuirano će nadzirati Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite HNŽ, sanitarna inspekcija Grada Mostara i higijensko epidemiološke službe domova zdravlja u skladu s rješenjem Ministra.

Deratizacijom su obuhvaćene javne i zelene površine u pojasu naselja (gradska naselja), obale površinskih vodotoka u gradskim i prigradskim zonama, centralne deponije kao i neslužbena odlagališta smeća u gradskim naseljima, odgojno-prosvjetni i kulturni objekti i njihovi prostori, kolektivni centri za smještaj i boravak izbjeglih i prognanih osoba, objekti javnih zdravstvenih ustanova, javne ustanove administrativnog karaktera, vjerski objekti i groblja u gradskim naseljima, kanalizacijske mreže sa šahtovima i izlivenim kolektorima, sva javna mjesta na kojima postoji mogućnost razmnožavanja glodara, objekti i površine javnih ustanova, poduzeća i organizacija i svih fizičkih, pravnih i ostalih osoba uključujući sve uslužne djelatnosti, stacionirani objekti i sredstva javnog prometa, objekti za proizvodnju i promet živežnih namirnica i predmeta opće upotrebe (korisnici i vlasnici istih), objekti za pružanje javne higijene, zajednički prostori stambenih zgrada (podrumi i tavani).

 

Kopirati
Drag cursor here to close