Financiranje

Dalipagić: Reorganizirati RTV sustav zbog stabilnog i trajnog financiranja

Gospodarstvo / Flash | 14. 06. 2017. u 13:08 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić sastao se danas u Sarajevu sa povjerenikom za ljudska prava Europske komisije Nilsom Muižnieksom, koji je u službenoj posjeti BiH.

Fokus je stavljen na trenutno stanje javnog RTV sustava u BiH, kao i na proces digitalizacije javnih RTV servisa unutar sustava.

Dalipagić je informirao Muižnieksa o trenutnom stanju unutar javnog RTV sustava BiH, posebno se osvrćući na stanje unutar BHRT-a, te je naglasio da je Ministarstvo komunikacija i prometa BiH u cijelosti opredijeljeno i fokusirano, unutar svojih nadležnosti i raspoloživih kapaciteta, na rješavanje pitanja održivosti i stabilnog financiranja javnog RTV sustava u BiH.

Međutim, Dalipagić je posebno naglasio da je nužno, i jedino ispravno, putem sustava zakonskih rješenja prvenstveno osigurati reorganizaciju ovakvog, kako je rekao, nametnutog i, prije svega, nefunkcionalnog sustav, uvažavajući ustavno i teritorijalno određenje, da bi javni sustav u cijelosti bio prilagođen potrebama svih konstitutivnih naroda, a što bi u konačnici dovelo i do rješenja stabilnog i trajnog financiranja, priopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

''Ovo ministarstvo je ranije imalo svoj prijedlog zakona, a ovih dana se očekuje upućivanje u parlamentarnu proceduru prijedloga zakona sačinjenog u okviru Hrvatskog narodnog sabora koji nudi kvalitetno rješenje u pogledu organizacije, rada i funkcioniranja javnog RTV sustava te ga kao takvog ima za cilj približiti svim konstitutivnim narodima i svakom državljaninu BiH, da bi ga svi doživjeli svojim sustavom'', naglasio je Dalipagić.

Dalipagić je izvijestio povjerenika i o napretku na području digitalizacije gdje je prva faza završena, a u tijeku je natječajna procedura za fazu II., što bi u konačnici podrazumijevalo uvezivanje još šest središta, pored Sarajeva, Banje Luke i Mostara, te o primjeni DVBT 2 standarda kompresije, čime se dobiva moderniji sustav u odnosu na ranije planirani.

U sljedećem razdoblju se očekuje sačinjavanje izvješća povjerenika i njegovo dostavljanje putem Ministarstva vanjskih poslova BiH. Na to izvješće Ministarstvo će imati mogućnost dostaviti komentare, te će s komentarima biti i objavljeno, priopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close