Crna Gora neće tržišnu Jugoslaviju
Europski put
OBJAVA: Ponedjeljak, 19. lipnja 2017. 12:28
IZVOR: Fena
AUTOR: R.I.
Crna Gora neće tržišnu Jugoslaviju
0

Ovakvu inicijativu, Crna Gora vidi kao pokušaj zaustavljanja Crne Gore u procesu EU integracija i najmanje im je kažu bitno odakle dolazi.

Inicijativa srbijanskog predsjednika, Aleksandra Vučića, da šest zemalja zapadnog Balkana naprave zajedničko tržište je neprihvatljiva za Crnu Goru i bila bi veliki korak natrag u procesu EU integracija, smatra predsjednik Crnogorske Dragan Ivančević.

"Sasvim je jasno da sve zemlje zapadnog Balkana nisu na istom stupnju integracijskih EU procesa i da Crna Gora značajno prednjači u tom procesu. Svakako da bi uspostavljanje zajedničkog tržišta bio poticaj za zemlje koje još nisu počele EU procese ili su na njihovom početku, ali ulazak Crne Gore u ovakav aranžman bi zaustavio naše, već poodmakle procese integracije", navodi se u priopćenju, prenosi RTCG.

Ovakvu inicijativu, Crna Gora vidi kao pokušaj zaustavljanja Crne Gore u procesu EU integracija i najmanje im je kažu bitno odakle dolazi.

Ivančević se slaže sa stavom profesorice i bivše ministrice Gordane Đurović da je to pokušaj pravljenja "Balkanskog konvoja" za ulazak u EU, umjesto slobodnog procesa integracija prema zaslugama, nazvanog "princip regate", koji jedino odgovara Crnoj Gori.

Predsjednik Crnogorske ističe da na sastanku koji će se na ovu inicijativu Aleksandra Vučića održati 12. srpnja u Trstu, Crna Gora mora jasno da poruči da je za nju ovakav projekt neprihvatljiv i da ona teži isključivo zajedničkom europskom, a ne balkanskom tržištu izvan EU.

"Prihvaćanjem ovakve inicijative Crna Gora ne samo što bi značajno usporila svoje EU integracije, već bi usporila, ako ne i zaustavila proces vlastitog demokratskog preobražaja. Naravno da na europskom putu postoje različiti izazovi, a i podvale. Ovakva inicijativa nije ništa drugo do pokušaj velike podvale Crnoj Gori", navodi se u priopćenju.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.