Svjetska burza

Cijena nafte je na najnižoj razini od 2009.! Uzmite 50 eura i zaradite na svjetskoj burzi!

Gospodarstvo / Flash | 28. 08. 2015. u 06:26 FXLider

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom kolovoza cijena nafte spustila se 12%, a od maksimuma ove godine koji je dostigla u lipnju trenutno je niža 30%. Ovaj pad čak premašuje onaj iz 2011. godine kada su SAD i druge zemlje, veliki uvoznici nafte, oslobodili 60 milijuna barela iz hitnih rezervi da bi nadoknadile odsustvo Libijske nafte sa tržišta, nakon čega je cijena pala 21%. 

FXLider, specijalno čitateljima Bljeska daje 50 eura namijenjenih za trgovanje cijenom nafte na svjetskoj burzi, jedinoj burzi na kojoj možete zaraditi i kada cijene rastu ali i kada cijene padaju.

Prijavite se ovdje i uzmite 50€ za trgovanje na burzi

Prema Međunarodnoj Agenciji za Energiju cijenu sirove nafte bi mogla dodatno da padne jer globalno tržište nastavlja da bude preopskrbljeno. Prema očekivanjima ove agencije proizvodnja izvan OPEC-a bi tek početkom naredne godine trebalo da se smanji i to po prvi put od 2008. godine. Rast zaliha nafte u SAD-u bi  sredinom 2016.godine trebalo da počne da stagnira, a proizvodnja u Rusiji smanji,  dok će rast globalne tražnje nastaviti da se usporava.

Saudijska Arabija, koja je najveći svjetski izvoznik nafte, za sada nema namjeru da smanjuje svoju proizvodnju. Iako su troškovi same eksploatacije nafte u Saudijskoj Arabiji prosjeku $10-$20 po barelu, proizvodnja nafte i prihod od nje čine 80% javnog budžeta. Da bi budžet Saudijske Arabije bio izbalansiran, potrebno je da cijena bude najmanje $86 dolara po barelu.

 Cijena nafte potrebna da bi se izbalansirao budžet

Troškovi proizvodnje nafte iz uljanih škriljaca u SAD-u kreću se $40-$50 i ovaj iznos obuhvata striktno troškove eksploatacije, međutim učešće prihoda od nafte u javnom budžetu SAD-a je skoro zanemarivo.

Procentualno učešće prihoda od proizvodnje nafte u javnom budžetu

Logično pitanje koje se ovdje postavlja je na koji način onda Saudijska Arabija diktira globalnu cijenu ukoliko je cijena potrebna za balansiranje budžeta daleko iznad trenutne tržišne cijene. Odgovor je u tome da je tijekom perioda visokih cijena nafte Saudijska Arabija uspjela da poveća devizne rezerve na  $750 milijardi što je stavlja u poziciju da znatno duže može da izdrži ovako niske cijene. 

Prijavite se ovdje i uzmite 50€ za trgovanje cijenom nafte na burzi

Na pad cijene pored intenzivne proizvodnje utječu i očekivanja smanjenja buduće tražnje, kako usporavanje ekonomskog rasta Kine, koja je pored SAD-a najveći svjetski potrošač nafte, preti da se proširi po azijskoj regiji.

I pored prognoza IEA, Rusijia koja je najveći svjetski proizvođač nafte još uvijek ne smanjuje značajnije svoju proizvodnju. Rosneft je tijekom prvih 7 mjeseci ove godine čak povećao proizvodnju za 27% i otvorio novih 800 bušotina.

Upozorenje o riziku i odricanje od odgovornosti

Ugovori za razliku u cijeni (CFD) predstavljaju proizvode koji se oslanjaju na financijski leverage i nose visoku razinu rizika za Vaš kapital jer cijene mogu brzo postati nepovoljne za Vas.

Gubici mogu nadmašiti Vaše depozite i od Vas bi se mogle očekivati dodatne uplate. Ovi proizvodi možda neće biti prikladni za sve klijente i stoga morate biti sigurni da ste razumjeli rizike, a potražite i neovisan savjet. Ovaj materijal ne predstavlja ponudu, tražbinu niti transakciju, glede bilo kojega financijskog instrumenta.

FXLider ne prihvaća bilo kakvu odgovornost za bilo kakvu uporabu ovih komentara niti za posljedice koje iz toga mogu proisteći. Ne daje se nikakvo uvjeravanje niti jamstvo za točnost ili potpunost ovih podataka.

Slijedom toga, svaka osoba koja postupi prema njima, radi to u potpunosti na vlastiti rizik.

Kopirati
Drag cursor here to close