Potražnja za radnicima

Češkoj nedostaje oko 140.000 radnika

Gospodarstvo / Flash | 19. 07. 2017. u 04:57 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stopa nezaposlenosti u Češkoj u konstantnom je padu i tijekom lipnja se smanjila sa 4,1 na 4,0 posto, a vlada procjenjuje da gospodarstvu nedostaje oko 140.000 radnika, zbog čega su kompanije prinuđene da radnu snagu traže u inozemstvu.

To se najčešće radi preko posredničkih poduzeća, a radnici u Češku dolaze iz najviše iz Ukrajine i sa Balkana. Uspoređujući nezaposlenost s istim periodom prošle godine ona je u ovoj državi manja za 1,2 posto, a na zavodima rada krajem prošlog mjeseca bilo je 183.000 slobodnih radnih mjesta, što je za 49.561 više nego u istom mjesecu 2016. godine. To je najmanja stopa nezaposlenosti u posljednjih 19 godina, navodi Dnevni avaz.

''Na tržište rada utiče prije svega gospodarski rast i rast industrijske proizvodnje i sezonski radovi koji su u punom jeku'', naveo je Zavod rada u priopćenju.

Češka preduzec´a zbog toga ne mogu da pronađu nove radnike, radi čega dolaze u opasnost da izgube neke međunarodne ugovore, jer neće biti u mogućnosti da ispune dogovorene poslove ako ne nađu dodatnu radnu snagu.

Kopirati
Drag cursor here to close