Tko čeka...

Čekaju se odgovori o mostarskom smeću; Mi neke imamo...

Gospodarstvo / Tvrtke | 12. 09. 2017. u 10:20 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nećemo se više zavaravati. Sve što komunalna poduzeća urade, uradili su uz zeleno svjetlo nadležnih gradskih službi. Pare iz proračuna, samo preko potpisa iz Grada dolaze na račun JP Komunalno i onda dalje prema Parkovima i Komosu'', navodi se u priopćenju Mreže Naše društvo koja je u sklopu projekta Pravo na grad zatražila odgovore na pitanja komunalnog nere4da u Mostaru.

Iako su se pozvali na Zakon o slobodi pristupa informacijama od nadležnih gradskih odjela i komunalnih poduzeća, kojima su uputili tri seta pitanja, nisu dobili odgovor.

''Građani imaju pravo znati tko i na koji način troši proračunska sredstva namijenjena za održavanje javne higijene i zelenih površina. Također, građani imaju pravo znati, zašto se iznosi za ove dvije stavke značajno povećavaju iz godine u godinu, dok istovremeno Grad Mostar postaje sinonim za prljav i neuređen grad. Ono što je još veći apsurd je činjenica da se planirani iznosi povećavaju iako je iz proračuna vidljivo da se sredstva uopće ne potroše'', navodi se u priopćenju.

Izdvajamo neka od pitanja:

''Zašto ugovori, program zajedničke komunalne potrošnje, katastar zelenih površina, mjesečni operativni planovi planove, normativi rada, broj djelatnika itd. nisu dostupni javnosti?!
Odgovora nema jer su se svi, kao po dobrom starom običaju, odlučili na šutnju? Šute komunalci, šute gradske službe.
Zašto građani ne smiju znati što piše u ugovoru između Grada- JP Komunalno, odnosno, J.P. Komunalno-Parkovi/Komos?
Zašto ne smijemo znati kada, koliko puta i na koji način se održavaju i čiste javne površine?
Kako se određuje iznos za održavanje zelenih površina, ako ne postoji katastar zelenih površina?
Zašto ruže cvjetaju samo na ostrvu koje vodi do Gradske vijećnice, a duž Avenije, kao u sred pustinje, vlada žutilo?
Zašto se krije broj djelatnika, posebno onaj koji se odnosi na rad na terenu?
Zar ne bi bilo lijepo da građani imaju dostupan plan odvoza smeća, kada, kojim danima, u koliko sati se odvozi smeće, gdje su po programu postavljeni kontejneri ili bi trebali biti itd. ?''
U priopćenju se navodi kako se ''pare troše bez plana, kontrole, nitko ništa ne pita i tako iz godine u godinu''.

Inače, portal Bljesak.info dobio je odgovore iz gradskih odjela nadležnih za komunalije a obećan nam je skori odgovor i iz J.P. Parkovi. Budući da su se neki pronašli jako uvrijeđenima zbog napisa s press-konferencije, sve ćemo objaviti u jednom tekstu, uz neke do sad neobjavljene stvari
Kopirati
Drag cursor here to close