Kritična točka

CCI - Treba zapošljavati sposobne, a ne podobne

Gospodarstvo / Flash | 31. 07. 2017. u 12:34 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nalazi monitoringa Centara civilnih inicijativa (CCI) pokazuju da je proces zapošljavanja u BiH, kako navode, generalno vrlo netransparentan.

Tvrde da u BiH trenutni indeks javnosti procesa zapošljavanja iznosi tek 32, na skali od 0 do 100 te da je stoga neophodno izmijeniti i usvojiti nove zakone o državnoj/javnoj službi na svim nivoima i urediti natječajnu proceduru kako bi se osiguralo da svi kandidati imaju jednake šanse prilikom zapošljavanja.

Radi depolitizacije i departizacije imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru u BiH, danas su u Banjoj Luci organizirali i uličnu akciju "Pošteni javni natječaji - jednaka šansa svakome“, u sklopu kampanje ''Sposobnim, a ne podobnim''.

Predstavnik CCI-a Slaven Divčić je rekao novinarima da važeći propisi gotovo nikako ne štite principe neovisne, objektivne i stručne provjere, te zapošljavanja i imenovanja najboljih kandidata u javnu upravu.

Tvrdi da pitanje provođenja javnih natječaja ostaje jedna od kritičnih točaka u procesu zapošljavanja u javnoj upravi.

''U nedostatku jasno utvrđenih procedura i kriterija za imenovanje i zapošljavanje unutar javne uprave, odnosno javnih ustanova, poduzeća i drugih javnih subjekata, svi javni resursi veoma lako postaju plijen izvršne vlasti'', istaknuo je Divčić.

U okviru ulične akcije građani su imali priliku potpisati peticiju kojom se zahtijeva pošteno zapošljavanje u državnoj službi, zdravstvu, prosvjeti, javnim poduzećima.

Iz CCI-a ponavljaju da osobne sposobnosti, znanje, iskustvo i integritet kandidata moraju biti presudni faktor prilikom imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru, a ne stranačka ili obiteljska veza.

Također, građani su se putem pripremljenog štampanog materijala detaljnije upoznali i o rezultatima provedenog monitoringa imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close