Puste prizemnice

Čapljina: Romi napustili novosagrađene kuće i otišli u Njemačku

Gospodarstvo / Flash | 17. 02. 2017. u 07:26 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tek nešto više od godine nakon što su u njih uselili romske obitelji, vrata novosagrađenih kuća u Stanojevićima u općini Čapljina su zatvorena, a hercegovački, kameniti brežuljak pust.

Pet novih prizemnica je pusto, a otpad i odbačeno pokućstvo je razbacan posvuda. Umjesto vreve djece i tradicionalno domaćinski raspoloženih Roma, dijelom ovog malog sela vlada čudna tišina.

Gdje su otišli novi žitelji Stanojevića?

Gdje su nestali novi žitelji Stanojevića, mjestašca s oko 100-injak žitelja i zašto su novi domovi, predviđeni za zbrinjavanje romskih obitelji u milijunskom projektu EU-a i lokalne zajednice - danas prazni? "Nema vam gore nikoga. Svi su negdje odselili. Znam da je jednoj od obitelji rođak koji živi u Njemačkoj poslao jamstvo za turističko boravište i da su svi, zajedno s djecom, otišli", kaže za DW Dževad Pezo, mjesni povjerenik Stanojevića. Što njegovi susjedi rade u Njemačkoj, on ne zna.

Govori kako je, zahvaljujući projektu zbrinjavanja Roma i njihovo selo dobilo obnovljenu elektro mrežu i lokalni put.

"Naši novi susjedi su uselili u nove kuće, poklonjeni su im i motokultivatori za obradu zemlje i novo vozilo kako bi mogli djecu, zajedno s našom, voziti u školu. Ali, djeca su išla u školu samo dva dana, a motokultivatore su prodali", pojašnjava Pezo, istodobno se čudeći postupcima susjeda za koje istodobno kaže kako starosjediocima nisu pričinjavali nikakve probleme.

Jesu li milijuni uzalud potrošeni?

Ovo malo selo od Čapljine je udaljeno oko 25 kilometara, a žitelji prvenstveno žive od poljoprivrede te manjim dijelom od stočarstva. Romske obitelji život u kartonskim barakama na gradskoj deponiji zamijenili su novim kućama. No, kako se čini, više od milijun eura i sva pomoć EU-a, UNHCR-a i Općine Čapljina nisu bile dovoljne za njihovu potpunu integraciju u društvo.

"Mi, povratnici, dobili smo samo dva motokultivatora, a oni su dobili sedam ili osam i sve odmah prodali jer ne žele raditi. Svaka 'freza' košta više od tisuću maraka, a poklonjeno im je i novo vozilo za prijevoz djece, nove kuće, namještaj, a sada je sve pusto. To je sramota", kaže u prolazu jedna od mještanki Stanojevića.

Pusto naselje

I izgradnja stambenih objekata za nezbrinutu romsku populaciju dio je projekta 'Akcija Roma', a pet kuća u Stanojevićima ubrajaju se u ukupno 149 stambenih jedinica koje financira EU s 2,5 milijuna eura, a lokalna zajednica - općina Čapljina s pola milijuna eura.

Radost i svečanost prilikom uručenja ključeva i useljenja u nove i sigurne domove iz studenog 2015. godine izgleda da je brzo splasnula, a novi žitelji Stanojevića sreću i dalje traže - negdje drugdje.

Kopirati
Drag cursor here to close