Bisnode

Brojke i slova: Pogledajte kako se posluje u Hercegovini

Gospodarstvo / Flash | 24. 03. 2017. u 10:31 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Hercegovini je registrirano 32.313 aktivnih pravnih lica, koja nisu u postupku likvidacije ili stečaja. Od toga je 4.167 pravnih lica koja su predala financijska izvještaja za 2015. godinu Agenciji AFIP (do 1. 3. 2016.). Broj blokiranih pravnih lica u regiji je 4.522 (14%), što je ispod prosjeka BiH (15,5%). Poduzeća hercegovačke regije u odnosu na BiH kreiraju 8,8 posto radnih mjesta, 13,9 posto prihoda i 15 posto prihoda od izvoza robe i učinaka na strana tržišta.

Podaci su to koji su predstavljeni na poslovnom skupu hercegovačkih gospodarstvenika koji je analitička bonitetna kuća Bisnode BH organizirala u sklopu kampanje kreiranja pozitivnog poslovnog okruženja.

Naime, Bisnode analiza gospodarstva Hercegovine obuhvaća tri županije Hercegovačko-neretvansku, Zapadno-hercegovačku i Herceg-Bosansku, i u nju je uključeno svih 19 općina: Bosansko Grahovo, Čapljina, Čitluk, Drvar, Glamoč, Grude, Jablanica, Konjic, Kupres, Livno, Ljubuški, Mostar, Neum, Posušje, Prozor, Ravno, Stolac, Široki Brijeg, Tomislavgrad.

Financijski podaci poslovanja u posljednje tri godine pokazuju rast kapitala, imovine i ukupnih prihoda, dakle, ukazuju na stabilnost i sigurnost poslovanja poduzeća, također pokazuju rast zaduženja i ali povećanu neto dobit.

Distribucija likvidnosnog rejtinga (Bisnode dinamična ocjena) poduzeća pokazuje na prosječno dobru likvidnost: 2.073 poduzeća su ocjenjena sa ++ a njih 11.410 sa +.

Najviše pravnih lica u regiji je registrirano u trgovačkoj djelatnosti, a oni realiziraju i najviše prihoda i imaju najviše zaposlenih osoba.

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji od ukupnog broja poduzeća njih 34,1 posto se bave trgovinom. Ova poduzeća zapošljavaju 20,6 posto od ukupnog broja zaposlenih u toj županiji a njihovi prihodi iznose 37 posto od ukupnih prihoda županije.

Najbolje brojke pokazuje Zapadno-hercegovačka županija, kojoj u trgovinu, kao najzastupljeniju granu gospodarstva ove županije, spada 42,4 posto poduzeća, koja zapošljavaju 44 posto od ukupnog broja zaposlenih i daju 60 posto od ukupnih prihoda županije.

Od ovog prosjeka odskače Herceg-Bosanska županija koji najviše prihoda (43,2 posto) i najviše zaposlenih (26,8 posto) ima u prerađivačkoj industriji.

''Ako usporedimo svih 19 općina ove tri županije, vidimo da je ukupan broj zaposlenih u svim granama gospodarstva zastupljenim u ovim županijama, kao i prihod, uvjerljivo najveći u Mostaru a najmanji u Glamoču. Najveća dobit po zaposlenom, kao i prihod, je u općini Posušje'', navodi se u izvješću Bisnodea.

Inače, skup hercegovačkih gospodarstvenika bio je prilika da kroz predstavljanje stanja u gospodarstvu Hercegovine pokažu ciljeve kampanje i aktivnosti Bisnodea: aktualizaciju značaja upravljanja kvalitetnim poslovnim informacijama koje pokreću profitabilnost privrede te aktivnosti za unaprjeđivanje poslovne saradnje.

''Bisnode je prema analizi stanja u gospodarstvu BiH odabrao šest regija u kojima planira pokazati sliku gospodarstva tog područja. Detaljnija analiza pomoći će kod isticanja prednosti i detektiranju eventualnih problema i pronalaženju njihovih rješenja s ciljem kreiranja pozitivnog poslovnog okruženja, u kojem će bh. kompanije kvalitetno rasti i razvijati se'', izjavila je Špela Redjko, direktorica Bisnode BH.

Dodala je kako ovim aktivnostima žele pokazati uspjehe bh. gospodarstvenika, otkriti prostor za nova ulaganja i napredovanja te pokazati gospodarstvenicima, ali i institucijama koja podržavaju razvoj lokalnog gospodarstva, mogućnost donošenja kvalitetnih odluka vladanjem adekvatnim informacijama.

''Želja nam je biti jedan od sudionika procesa koji će osnažiti i unijeti novu kvalitetu i u odnos javne uprave s gospodarstvenicima, na način da se razumiju obostrane potrebe, nadopunjuju se i uzajamno razvijaju na putu ka zajedničkom cilju: osnaživanju gospodarstva kroz lokalni do regionalnog karaktera'', rekla je Redjko.

Tajnik Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta FBiH, Jozo Bejić, govorio je o poticajima ministarstva za mikro, mala i srednja poduzeća za 2017. u iznosu od 4.380.000,00 granta i 4.800.000,00 kreditnih sredstava.

Dodijeljeni su i Bisnode certifikati bonitetne izvrsnosti kompanijama DIM Široki Brijeg i Igman Konjic, kojim ove kompanije dokazuju poslovnim partnerima u BiH, kao i u 18 zemalja Europe u kojima Bisnode djeluje, da su ravnopravan partner ino kompanijama u Europi i svijetu.

Organiziran je Bisnode Speed Networking, umrežavanje poduzetnika na Bisnode način, koji je, kao i uvijek, unio dozu pozitivne energije među sudionike i otvorio nove mogućnosti poslovne suradnje.

Kopirati
Drag cursor here to close