I nakon izlazska

Britanija će morati plaćati obveze prema Bruxellesu

Gospodarstvo / Flash | 21. 04. 2017. u 12:32 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Velika Britanija će morati plaćati obaveze Bruxellesu godinama nakon izlaska iz Europske unije, ostati pod nadležnosti europskih sudova i dozvoljavati rodbini europskih imigranata da se doseljavaju u Veliku Britaniju, tvrdi se u nacrtu dokumenta o pregovaračkim stavovima EU.

Zahtjevi su sadržani u strateškom dokumentu, u koji je Reuters imao uvid, a koji postavlja okvir za djelovanje Michela Barniera, glavnog pregovarača EU koji će započeti razgovore nakon izbora u Velikoj Britaniji 8. lipnja.

Prekid slobodnog protoka radnika, kraj financiranja zajedničkih institucija i kraj nadležnosti Europskog suda pravde su bili ključni planovi premijerke Therese May za izlazak iz EU. Ali, Bruxelles ima druge planove, što potvrđuje da se pregovori biti teški i mukotrpni.

Dokument ne govori o točnom iznosu koji bi Velika Britanija bi mogla dugovati, a procjenjuje se oko 60 milijardi eura, ali se jasno utvrđuje da će Brexit morati imati plan godišnjeg izmirenja obaveza. Za tranzicijso razdoblje, također, nadležan bi morao biti Europski sud pravde.

Taj dokument je snažan udarac za May uoči izbora u Velikoj Britaniji, s obzirom da je najavljivala da će se sve to okončati izlaskom iz EU.

Kopirati
Drag cursor here to close