ulaganja

Bogati kamenolomi u Hercegovini čekaju na strane investitore

Gospodarstvo / Flash | 10. 12. 2016. u 07:28 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ravnatelj Agencije za promidžbu inozemnih ulaganja u BiH (FIPA) Gordan Milinić i suradnici informirali su nedavno katarskog investitora Nerton Investments o mogućnostima za ulaganje u rudnike kamena i mramora, bankarski sektor i sektor nekretnina u BiH za koje su prethodno iskazali zanimanje, priopćeno je iz spomenute agencije.

Tijekom sastanka uspostavljen je kontakt s nositeljima nekoliko investicijskih projekata, a uskoro će, kako je zaključeno, biti organizirani sastanci ovim povodom. Investitor je, prema tvrdnjama koje stižu iz Agencije za promociju inozemnih ulaganja, spreman odmah krenuti s realizacijom investicije ako pronađe odgovarajući investicijski projekt u BiH.

Upravo širi prostor Hercegovine, bogat ležištima kvalitetnog kamena, mogao bi biti zanimljiv katarskim investitorima čija je država već godinama u pravom graditeljskom zamahu. Studija koju su prije nekoliko godina napravili stručnjaci s Građevinskog fakulteta u Mostaru i poduzeća “IGH” iz Zagreba pokazala je kako je Hercegovina pravi bazen kamena koji se može koristiti u arhitektonske i građevinske svrhe.

“Kamen, kao osnovni arhitektonski i građevinski (AG) materijal, u Hercegovini je korišten još od rimskih vremena, preko turskog i austrougarskog razdoblja, do današnjih dana. Sjajan primjer AG ljepote u kamenu brojne su građevine u dolini rijeke Neretve (Mostar i Počitelj kod Čapljine), kao i u Posušju”, navodi se u studiji, prenosi Večernji list.

Od poznatih vrsta hercegovačkoga kamena ističe se čuveni kamen magmatskog podrijetla - gabro, i to biotitski gabro ili jablanit iz Jablanice. Malo je široj javnosti poznat podatak kako je od jablanita izrađen spomenik ispred zgrade Ujedinjenih naroda u New Yorku, zgrada Bečke opere, pravosuđa u Budimpešti, veliki hotel na Jalti, željeznička postaja u Sarajevu, kao i više spomenika i zgrada u Zagrebu i Beogradu…

Hercegovina je bogata vapnencima koji zauzimaju najveći dio prostora i predstavljaju neposredno podnožje najvećih i najkvalitetnijih ležišta boksita. U Kočerinu, kod Širokog Brijega, utvrđene su rezerve vapnenca za proizvodnju vapna. Kvaliteta sirovine je pogodna, uz velike rezerve za proizvodnju…, sve su ovo prirodne i komparativne prednosti koje mogu privući strane investitore.

Kopirati
Drag cursor here to close