Novi Zakon

Bodovni sustav za određivanje visine mirovina će biti pravedniji

Gospodarstvo / Flash | 05. 01. 2017. u 16:58 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je Zastupnički dom Federalnog parlamenta odobrio 13. prosinca Prijedlog novog zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju u FBiH, taj akt je u najavljenom dnevnom redu Doma naroda za 12. siječanj.

Steći će se uvjeti za stupanje na snagu ako ga i Dom naroda prihvati većinom glasova u istovjetnom tekstu.

U dosadašnjoj proceduri ovog akta, federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača najavio je da propisuje novi, bodovni sustav za određivanje visine mirovina.

''Bodovna formula je pravedniji sustav. To znači da će osoba koja svake godine prima plaću u visini prosječne, dobiti za svaku takvu godinu po jedan bod. Ti, osobni bodovi, množe se s općim bodom 13,6. Tako, osoba s prosječnom plaćom od 830 KM, koju je ostvarila tijekom 40 godina, imat će mirovinu oko 526 KM'', primjer je koji je "izračunao'' Drljača.

U predloženom zakonu je navedeno da se obračun starosne mirovine bodovnom formulom bazira, dakle, na stažu osiguranja i uplaćenim doprinosima. Za svaku godinu staža s plaćenim doprinosom osiguranik stječe bodove proporcionalno uplaćenom doprinosu: 1 bod ako je plaća bila ista kao i prosječna u Federaciji (2 boda ako je bila dvostruko veća od prosječne, 0.5 boda ako je bila pola prosječne, itd.).

Strateški je određeno da startnu (prvu) vrijednost boda treba izračunati tako da prve mirovine po bodovnom sustavu značajno ne odstupaju od zadnjih mirovina utvrđenih po starom sustavu. Na osnovu podataka Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje o mirovinama ostvarenim u 2014. i 2015. godini, utvrđena je ravnotežna vrijednost boda od 13.6 KM. Primjena jedinstvene vrijednosti boda rezultira u vrlo sličnim iznosima mirovine za osobe koje su imale podjednake plaće i dužine staža prije i poslije 1999. godine.

Zakon zadržava postojeća pravila iz MIO-a za starosnu invalidsku mirovinu i prijevremenu mirovinu i nije došlo do povećanja potrebnih godina života niti mirovinskog staža.

Utemeljen je na Strategiji reforme mirovinskog sustava u Federaciji BiH, koju je usvojio Parlament Federacije BiH, navedeno je iz Federalne vlade kao predlagača zakona.

Radi se o zakonu od ključne važnosti za Federaciju BiH za osiguranje financijske stabilnosti umirovljenika, poboljšavanje sustava mirovinskog i invalidskog osiguranja i osiguravanje njegove dugoročne financijske stabilnosti, rečeno je također.

Kopirati
Drag cursor here to close