Bodovanje umirovljenika: Kako će se ubuduće računati mirovina?
Ako Zakon prođe
OBJAVA: Četvrtak, 12. siječnja 2017. 8:00
IZVOR: Fena
AUTOR: Sa.M.
Bodovanje umirovljenika: Kako će se ubuduće računati mirovina?
0

Dom naroda Parlamenta FBiH o zakonu o MIO-u i o zaštiti na radu

Za sjednicu Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koja je najavljena za danas, jedna od predloženih točaka dnevnog reda je novi federalni zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju.

Ako ga izaslanici prihvate u istom tekstu odobrenom 13. prosinca u Zastupničkom domu, Federacija BiH će dobiti zakon koji propisuje novi, bodovni sustav za izračun visine starosnih mirovina.

Bodovanje umirovljenika

U praksi će to značiti da će budući umirovljenik, za svaku godinu staža s uplaćenim doprinosima, ostvarivati po jedan bod ako mu je plaća bila u visini prosječne u Federaciji BiH. Kad aplicira za mirovinu, broj tako ostvarenih bodova će biti pomnožen s općim bodom 13,6.
Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača je u dosadašnjoj proceduri tog zakona više puta isticao da je bodovni sustav pravedniji i da se obračun mirovina bazira na stažu osiguranja i uplaćenim doprinosima.

''Za svaku godinu staža s plaćenim doprinosom osiguranik stiče bodove proporcionalno uplaćenom doprinosu: 1 bod ako je plaća bila ista kao i prosječna u Federaciji BiH (2 boda ako je bila dvostruko veća od prosječne, 0.5 boda ako je bila pola prosječne itd.)'', obrazložio je Drljača.

U predloženom dnevnom redu sjednice Doma naroda je i Nacrt zakona o sigurnosti i zaštiti na radu.

Zastupnički dom ga je odobrio 14. prosinca, kada je resorni ministar Drljača obrazložio da treba donijeti novi zakon iz te oblasti u okviru cjelokupne reforme radnog zakonodavstva te usklađivanja s promjenama i međunarodnim standardima.

Smanjiti rizik za ozljede na radu

''Treba osigurati sustav pravila za prevenciju nastanka ozljeda na radu, profesionalnih i drugih ozljeda vezanih za radni proces, posebno zaštitu žena u vezi s materinstvom, mladih i osoba s invaliditetom, kao i profesionalno oboljelih osoba, od daljnjih oštećenja zdravlja i umanjenja radnih sposobnosti, za očuvanje radne sposobnosti starijih radnika u granicama primjerenim njihovoj životnoj dobi te za zaštitu radne okoline'', kazao je Drljača.

Glavni cilj novog zakona jeste stvoriti uvjete što u najvećoj mogućoj mjeri smanjuju rizike od ozljeda na radu, profesionalnih i oboljenja vezanih za rad.

Prilikom razmatranja u prosincu Nacrta u Zastupničkom domu, zastupnik Elvir Karajbić iz opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) BiH čestitao je aktuelnoj Federalnoj vladi kao prvoj koja je nakon rata predložila takav zakon jer je prethodni donesen još u bivšem sustavu, u SR Bosni i Hercegovini.

Dženan Đonlagić iz opozicijske Demokratske fronte dodao je da u aktualnom zakonu, donesenom 1990., ima odredaba naslijeđenih još iz 1955. godine, što, po njegovoj ocjeni, svjedoči o tome koliko su bile stabilne.

Izaslanici Doma naroda su za današnju sjednicu predloženi brojni drugi akti, među njima izmjene Zakona o Komisiji za vrijednosne papire, čiji je predlagač Ismet Osmanović, zastupnik u Zastupničkom domu. On predlaže da se članovi te komisije ubuduće biraju putem javnog natječaja i da bude ukinuta dosadašnja mogućnost da u sazivu budu i dva člana iz prethodnog mandata.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.