Poslodavci se plašili

Blaže zvuči: Termin zlostavljanje na radu mijenjaju u uznemiravanje?

Gospodarstvo / Flash | 25. 05. 2017. u 06:46 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Termin zlostavljanje na radu, koji se prvobitno spominjao za kazneno djelo koje treba prvi put da se uvede u RS u okviru Prijedloga kaznenog zakonika RS, najvjerojatnije će, kako saznaju Nezavisne.com, u konačnici biti uznemiravanje na radu.

Prijedlog kaznenog zakonika RS danas bi trebala razmatrati Vlada RS, a radna grupa Ministarstva pravde RS jučer je trebalo da pronađe rješenje za novi termin koji bi zamijenio zlostavljanje na radu, na koji su poslodavci imali brojne primjedbe. Slobodan Zec, pomoćnik ministra pravde RS, kazao je da je član Prijedloga kaznenog zakonika, zlostavljanje na radu, dobio naziv na osnovu preporuka međunarodnih organizacija rada i direktiva EU. Međutim, poslodavci su na to reagirali zbog mogućih zloupotreba.

"Radna grupa koja radi na izradi kaznenog zakonika će biti ta koja će odlučiti hoće li biti izvršena modifikacija ovog člana tako da umjesto zlostavljanje na radu stoji uznemiravanje na radu i hoće li u samom članu biti urađene određene izmjene i intervencije", naveo je Zec.

Iz Ministarstva pravde RS je priopćeno da su konzultacija u vezi s pomenutim članom u tijeku i da će biti prilike za amandmanske prijedloge za izmjenu i ovog i drugih članova ovog zakonika. Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavca RS, kazao je da su na sjednici Socijalno-ekonomskog savjeta RS, održanoj u utorak, dobili obećanje da će biti razmatrane njihove sugestije koje se odnose na problematičan termin novog azenog djela.

"Najveći problem imamo s terminom zlostavljanje na radu, jer se pod tim može svašta navesti, nije definirano što on sve podrazumijeva i plašimo se brojnih zloupotreba", kazao je Aćić, navodeći da su oni tražili da se umjesto tog termina u Kazneni zakonik uvede uznemiravanje na radnom mjestu ili eventualno ugrožavanje zdravlja na radnom mjestu.

Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, kaže da se mora pronaći rješenje jer poslodavci ne znaju kako da se ophode prema radnicima, a da se to ne shvati kao neki vid zlostavljanja.

"Ne smiješ radniku reći da nije dobro uradio neki posao jer on to može protumačiti kao zlostavljanje. To se mora vrlo precizno definirati kako bi se izbjegle zloupotrebe", smatra Škrebić.

Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS, kazala je da bi poslodavci najviše voljeli da se član Krivičnog zakonika, zlostavljanje na radu potpuno izbaci kako bi oni imali odriješene ruke.

"Ovaj član Kaznenog zakonika neće sam puno promijeniti stvarnost radnika ako se ne usvoji i zakon o zabrani zlostavljanja na radu, koji je bio u proceduri i usvojen je u formi nacrta. U tom zakonu je sve precizno pobrojano i definirano što je zlostavljanje, vrijeđanje, uznemiravanje na radnom mjestu", istaknula je Mišić.

U navedenom novom kaznenom djelu pod točkom jedan stoji da tko na radu ili u vezi s radom drugog vrijeđa, ponižava, zlostavlja ili na drugi način uznemirava i time naruši njegovo zdravlje, biće kažnjen kaznom zatvora od šest mjeseci do dvije godine.

Kopirati
Drag cursor here to close