Nastavljeno suđenje

Bivši direktori oštetili Ditu za 2,4 milijuna KM

Gospodarstvo / Flash | 18. 02. 2017. u 09:47 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Županijskom sudu Tuzla jučer je nastavljeno suđenje bivšim direktorima Tvornice deterdženata Dita Abdulahu Šahmanoviću i Adnanu Džidiću zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, odnosno zbog navodnog pribavljanja materijalne koristi od 2,4 milijuna KM.

Pred Sudskim vijećem kojim predsjedava sutkinja Mersida Sušić jučer su u korist optužbe saslušana dva vještaka ekonomske struke Lejla Hadžić i Mirza Halilović na okolnosti oko povrata robe u Tvornicu deterdženata Dita Tuzla iz sarajevske firme Lora, koja je bila glavni distributer Ditinih proizvoda, ali i vlasnik Dite.

Podsjećamo, direktorski dvojac je optužen za zloupotrebu položaja i ovlasti u vezi sa odlukama koje su donosili tijekom poslovnog odnosa između Dite i Lore, koja je posao glavnog Ditinog distributera obavljala od 2005. do 2012. godine.

U optužnici je navedeno da su Šahmanović i Džidić odlukama koje su donosili kršili odredbe Pravilnika o načinu i uvjetima formiranja cijena proizvoda prema generalnom distributeru, odnosno, cijene su, prema optužnici, formirane tako da donose profit Lori, a na štetu Dite. Džidić se tereti da je kršio i odredbe ugovora o distribuciji vezane za povrat robe, čime je Lori pribavljena imovinska korist, a Dita je oštećena za višemilijunski iznos, piše Akta.ba.

U dopuni nalaza, vještak Lejla Hadžić jučer je ponovila tvrdnju da cijene za proizvode Arix u dvije ambalaže nisu bile usklađene sa Pravilnikom.

"Kada se u obzir uzmu svi parametri koji određuju cijenu ovog proizvoda, može se zaključiti da je formiranje cijena za ove proizvode bilo neprihvatljivo", kazala je Hadžić.

U optužnici je navedeno i to da je Šahmanović u 2005, kao direktor Dite, odlukom iz lipnja te godine snizio cijenu proizvoda Arix tenzo za kupca Lora sa 2,65 KM po kilogramu na 2,06, iako je cijena iznosila 3,40 KM po kilogramu. Na taj način Šahmanović je poduzeću Lora pribavio korist od oko pola milijuna KM, a kasnije i dodatnih 490.000 KM.

Kada je riječ o nepravilnostima u određivanju cijena, i Džidić je mijenjao cjenovnike, omogućavao rabat od 25 posto za poduzeće Lora, te od 2006. do 2012. godine oštetio Ditu za više od miljun KM, preuzevši čak i poslovne gubitke poduzeća Lora u vezi sa distribucijom proizvoda, plasmanom roba, rokovima trajanja i slično.

Odvjetnik optuženog Džidića Mensur Radončić, s čime se složio i Šahmanovićev ovdjetnik Rifat Konjić, kazao je da se nalazi vještaka ne mogu uzeti u obzir kao valjani, s obzirom na to da nisu pravljeni iz faktičke dokumentacije.

"Vještačenje se ne može vršiti na osnovu pregleda dokumentacije u digitalnoj formi, koju su pripremali predstavnici sindikata, tadašnjeg štrajkačkog odbora Dite i policije. Nalaz se mora načiniti iz originalne dokumentacije da bi bio valjan", kazao je Radončić.

Insinuaciju da pregled dokumentacije ne oslikava stvarno stanje u tvornici odmah je opovrgnuo postupajući tužitelj Kenan Balić, koji je poslije tražio da se vještačenje dopuni u dijelu koji se odnosi na povrat robe, te je pristao na zahtjev obrane da se dopuna vještačenja uradi na osnovu originalne dokumentacije, što je sutkinja na kraju suđenja i dopustila.

Iako je na kraju dopuna vještačenja dopuštena, odvjenik Konjić je kazao da smatra da postupajući tužitelj ne radi po zakonu, s obzirom na to da u tijeku glavnog pretresa dolazi do činjenica koje su već navedene u optužnici.

"Ove su stvari Tužiteljstvu morale biti poznate i samo su dokaz tome da je prvo podignuta optužnica, a da se sad pokušava doći do dokaza koji je podupiru", kazao je Konjić.

Kopirati
Drag cursor here to close