ZDŽ

Bisnode poslovni susret u Tešnju pokazao sliku gospodarstva

Gospodarstvo / Promo | 27. 04. 2017. u 07:04 Bisnode

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jučer je u općini Tešanj održan poslovni skup koji je analitička bonitetna kuća Bisnode BH organizirala u saradnji sa Udruženjem gospodarstvenika Biznis centar Tešanj Jelah. Bisnode BH je predstavila analizu gospodarstva Zeničko-dobojskoe županije, sa posebnim osvrtom na općinu Tešanj, kao i poslovna rješenja za gospodarstvenike i analitičke alate za unaprjeđenje rada općina u oblasti privrede a dodijeljeni su i cerifikati bonitetne izvrsnosti izuzetnim bh. kompanijama.

Adisa Karahodžić, član upravnog odbora Udruženja gospodarstvenika Biznis centar predstavila je aktivnosti udruženja na organizaciji 13. sajma gospodarstva u Tešnju i pozvala gospodarstva da sudjeluju u ovoj izuzetnoj manifestaciji. Skupu se obratio i direktor Razvojne agencije Tešanj, doc. dr.Ismar Alagić, koji je iznio svoje impresije o suradnji sa Bisnodeom te izrazio zadovoljstvo zbog prisutnosti predstavnika vrlo različitih gospodarskih grana iz oba entitea kao i predstavnika općtina ovom skupu. „Ovo je najbolji dokaz da Bisnodeova kampanja ispunjava svoje ciljeve kad su u pitanju aktueliziranje korištenja kvalitetnih i provjerenih poslovnih informacija koje unaprjeđuju poslovanje i povezuju gospodarstvenike i javni sektor,“ izjavio je gospodin Alagić.

Ovo je još jedan u nizu poslovnih susreta koji Bisnode organizira u sklopu kampanje kreiranja pozitivnog poslovnog okruženja, čije aktivnosti su ušle u četvrti mjesec održavanja. Susret je bio prilika da kroz predstavljanje stanja u gospodarstvu ZDŽ pokažu ciljeve kampanje i aktivnosti Bisnodea. »Ovim aktivnostima želimo pokazati da pouzdanim informacijama i kvalitetnim analitičkim alatima kakve posjeduje Bisnode BH gospodarstvenici mogu uticati na razvoj njihovog biznisa a općine otkriti prostor za nova ulaganja i napredovanja u svrhu razvoja lokalnog gospodarstva,“ dodala je Zlata Mulać, direktorica Bisnode BH. »Želja nam je biti jedan od učesnika procesa koji će osnažiti i unijeti novi kvalitet i u odnos javne uprave sa gospodarstvenicima, na putu ka zajedničkom cilju: osnaživanju gospodarstva kroz lokalni do regionalnog karaktera.“

Dodijeljeni su i Bisnode certifikati bonitetne izvrsnosti kompanijama “Abias“ Tešanj, „Wischt“ Doboj, „Mi Trivas“ Prnjavor, „GD Dekor MB“ Tuzla, „Lipe Gradnja“ Zavidovići i „M&I Systems“ Banja Luka. Ovo priznanje je validan dokument kojim kompanije dokazuju potencijalnim domaćim i ino poslovnim partnerima da su kvalitetna i odgovorno vođena poduzeća.

Uručen je i Zlatni certifikat bonitetne izvrsnosti kompaniji ZIKO d.d. Zavidovići, čime je ova kompanija postala jedan od tri nosioca ovog priznanja u BiH. Pravo na ovo prestižno priznanje može ostvariti samo 180 kompanija u BiH a do sada su ga dobili Cementara Kakanj i FIS Vitez.

Ono što ističe certifikat bonitetne izvrsnosti koji poslovnim subjektima dodjeljuje kompanija Bisnode je činjenica de je međunarodno priznat certifikat u 18 europskih zemalja u kojima Bisnode djeluje, jer su pri ocjenjivanju ispoštovani isti kriteriji kao u bilo kojoj od tih zemalja. Certifikat je značajan za aktivnosti vezane uz komunikaciju s potencijalnim partnerima, kreiranju ponuda i razvoju raznih oblika partnerstva i predstavlja dokument za izvanrednu dodatnu referencu i dokaz poslovne izvrsnosti.

Napominjemo i da bonitetno izvrsna poduzeća u BiH upošljavaju 34,4% od ukupnog broja uposlenih i povećala su broj uposlenih za 130% u zadnje 3 godine a u 2015. ta preduzeća ostvarila su 7,3% prihoda cijele ekonomije u BiH. Stoga je sasvim razumljiva želja Bisnodea da ukaže na vrijednost ovih kompanija.


Stanje u gospodarstvu ZDŽ
U Zeničko-dobojskoj županiji ima 23.461 aktivnih pravnih lica, koja nisu u postupku likvidacije ili stečaja od čega je 2.570 pravnih lica koja su predala financijska izvješća Agenciji AFIP do 01. 03. 2016. Novoosnovanih subjekata u zadnjoj godini je 1.161 a blokiranih 3.209 (13,7% ) što je ispod prosjeka BiH (15,5%).

Poduzeća u ZDŽ kreiraju 8,4% radnih mjesta u BiH i ostvaruju 9,1% od ukupnih prihoda bh. poduzeća a 25,5% od svih prihoda kompanija ZDŽ je od izvoza robe i učinaka na strana tržišta (prosjek u BiH je 14,1%).

Financijski podaci poslovanja u posljednje tri godine pokazuju blagi rast kapitala i imovine, ukazuju na stabilnost poslovanja poduzeća i pokazuju rast zaduženja i povećanu neto dobit. Distribucija likvidnosnog rejtinga (Bisnode dinamična ocjena) poduzeća u ZDŽ ukazuje na ispodprosječnu likvidnost.

Najviše pravnih lica u ZDK je registrirano u djelatnosti trgovine, a ona realiziraju i najviše prihoda i imaju najviše uposlenih osoba.
Struktura registriranih pravnih lica pokazuje tradiciju poslovnosti: 48% posluje više od deset godina, 72% više od pet godina.
Bisnode ocjena bonitetne izvrsnosti, kao ocjene likvidnosti i uspješnosti preduzeća, nije samo ocjena rada firme u proteklom periodu već i njena projekcija - i kao takva značajna je kao osnova po kojoj se prepozna kvalitetan poslovni partner u međunarodnom poslovnom okruženju. U BiH je ukupno 10% aktivnih kompanija koje su bonitetno izvrsne, u ZDK ih je 11.70% a u općini Tešanj 16,60%.

Kopirati
Drag cursor here to close