Smještaj

BiH za kupovinu zgrada u Zagrebu i Beogradu izdvojila 3,3 milijuna KM

Gospodarstvo / Flash | 19. 12. 2016. u 12:18 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za kupovinu objekta za potrebe Veleposlanstva BiH u Zagrebu izdvojeno je 1,7 milijuna KM i u tijeku je obavljanje završnih procedura da bi se izvršilo preseljenje čime će se trajno riješiti pitanje smještaja bh. veleposlanstva u Hrvatskoj.

Za kupovinu objekta u Beogradu izdvojeno je 1,6 milijuna KM i u tijeku je zaključivanje ugovora o kupovini, a Ministarstvo vanjskih poslova BiH planira kupovinu objekata za smještaj diplomatsko-konzularnih predstavništava i prioritet je kupovina objekata u susjednim zemljama kao pokazatelj uznapredovanih bilateralnih odnosa.

Kako je Feni rečeno u Ministarstvu vanjskih poslova BiH ove aktivnosti se vode radi poboljšanja uvjeta rada i realizacije dugoročne strategije kupovine objekata kako bi se smanjili izdaci za zakup prostora.

''U planu okvirnog proračuna Ministarstva vanjskih poslova BiH je kupovina objekata za potrebe smještaja veleposlanstva BiH u Ljubljani, Podgorici i Skopju, a nakon toga uslijedit će prijedlozi za nastavak aktivnosti na kupovini objekata i u drugim zemljama gdje pitanje trajnog smještaja nije riješeno'', pojasnili su iz Ministarstva vanjskih poslova.

Trajnim rješavanjem pitanja smještaja smanjila bi se izdvajanja za zakup objekata koja trenutno na godišnjoj razini iznose oko 5,4 milijuna KM. Kupovinom dvaju objekata u Zagrebu i Beogradu smanjuju se godišnji troškovi zakupa za oko 235.000 KM.

Bosna i Hercegovina ima 56 diplomatsko-konzularnih predstavništava (44 veleposlanstva, šest misija i šest generalnih konzulata), a u vlasništvu države trenutno je 16 objekata.

Osim ova dva objekta koji su nedavno kupljeni u upotrebi je objekt u Belgiji koji koriste Veleposlanstvo BiH u Bruxellesu i Misija BiH pri Europskoj uniji u Bruxellesu, objekti veleposlanstava u Berlinu, Londonu, Canberi, Amanu, Oslu, Otavi i Beču.

BiH ima i još jedan objekt u Hrvatskoj koji koristi Kulturno- informativni centar BiH u kojem je smješten i konzularni odjel Veleposlanstva BiH u Zagrebu, te objekt Generalnog konzulata BiH u Stuttgartu.

Osim ovih objekta koji su u upotrebi, BiH je raspodjelom diplomatsko-konzularne imovine bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) dobila u vlasništvo i objekte rezidencija u Beču i Budimpešti te objekte veleposlanstava bivše SFRJ u Madridu i Ankari.

Iz Ministarstva vanjskih poslova za Fenu je potvrđeno da su u tijeku aktivnosti na analizi stanja ovih objekata koji se ne koriste kako bi se dali konkretni prijedlozi o eventualnoj rekonstrukciji i adaptaciji ili prodaji ukoliko se pokaže da je to bolja mogućnost.

Kopirati
Drag cursor here to close