BiH uvozi radnu snagu
Sve gospoda
OBJAVA: Ponedjeljak, 17. srpnja 2017. 9:02
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: R.I.
BiH uvozi radnu snagu
0

Prema predviđenim kvotama za 2017., najviše dozvola trebalo bi biti izdano za sektor trgovine i za popravak motornih vozila i motocikala, 120. Slijedi sektor prerađivačke industrije sa 79 dozvola.

U Bosni i Hercegovini prošle godine strancima je izdano 2.628 radnih dozvola, podaci su Agencije rad i zapošljavanje BiH. Srbija, Turska, Hrvatska, Italija i Kina su zemlje iz kojih je najviše radnika stiglo u BiH lani, navodi se u izvještaju Agencije o izdatim radnim dozvolama za strance od 2012. do 2016.

Kako piše Dnevni avaz, na osnovu podataka, da se zaključiti da su gospodarstvenici u BiH primorani zbog sve većeg odlaska domaćih kvalificiranih radnika iz različitih sektora za svoje potrebe uvoziti radnu snagu.

Od ukupnog broja prošlogodišnjih dozvola, skoro 60 posto izdano je u oblasti trgovine - 608. U prerađivačkoj industriji izdano je 430 radnih dozvola, u poslovanju nekretninama 278, dok je za oblast obrazovanja izdano 246 dozvola. Najviše dozvola izdano je državljanima Srbije, Turske, Hrvatske, Kine i Italije.

Prema predviđenim kvotama za 2017., najviše dozvola trebalo bi biti izdano za sektor trgovine i za popravak motornih vozila i motocikala, 120. Slijedi sektor prerađivačke industrije sa 79 dozvola.

Poslodavci kažu da u našem obrazovnom sustavu skoro da i ne postoje zanimanja kao što su tesari, zidari, armirači i keramičari, a oni koji su dobri u tome ili su već odavno otišli van države ili traže način da odu, jer su tamo bolje plaćeni.

''Globalizacija neminovno utječe na mobilnost radne snage. Zaposlenici s različitim zanatskim zanimanjima odlaze raditi u susjedne zemlje u kojima je cijena nadnica daleko viša nego na našim prostorima'', rekao je za Avaz Dženan Kulović, analitičar.

Smatra kako je prilikom upisne politike na visokoškolskim ustanovama potrebno voditi računa o potrebama i zahtjevima tržišta rada, kako bi bila osigurana ravnoteža između ponude i potražnje za radnom snagom na tržištu rada.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.