76. članica

BiH pristupila Međunarodnoj energetskoj povelji

Gospodarstvo / Flash | 01. 03. 2016. u 12:24 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina danas je u Briselu pristupila Međunarodnoj energetskoj povelji kao 76. članica ove organizacije, javlja Agencija Anadolija.

Tim povodom u Bruxelles je otputovao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović koji je za AA izjavio da je BiH pristupila povelji nakon pregovora iz 2014. godine.

"Današnje potpisivanje znači pristup BiH ovoj najznačajnijoj energetskog organizaciji globalno. Mi smo 76. zemlja koja je pristupila povelji nakon nekoliko krugova pregovaranja u 2014. godini. Najveći broj europskih, ali i zemalja sa drugih kontinenata pristupio je ovoj organizaciji. I pored složenog sustava u BiH mi smo uspjeli da završimo procedure i Predsjedništvo BiH je nedavno na sjednici usvojilo ovaj važan dokument", istaknuo je Šarović dodajući kako je osobno zadovoljan što je BiH završila procedure u vezi učlanjenja u Povelju.

Dodao je da je ova međunarodna povelja nasljednik Europske energetske povelje.

"Mislim da je za BiH to značajno, ne iziskuje financijska sredstva niti neke političke obaveze, jednostavno, radi se pridržavanju svjetskih globalnih energetskih principa, zaštiti prirodnih resursa, okoline i pravilno upravljanje energijom kao ključnim prirodnim resursom", naglasio je Šarović.

Povelja ima cilj uspostavljanje pravnog okvira za promoviranje dugoročne suradnje u oblasti energije. Također, ova povelja doprinosi stvaranju povoljne klime za rad poduzeća i za priliv novih investicija.

Prihvaćanjem ove povelje BiH će doprinijeti unapređenju energetskog razvoja, sigurnosti opskrbe energijom, efikasnosti njene proizvodnje, prijevoza, distribucije i njenog korištenja uz očuvanje okoliša.

Kopirati
Drag cursor here to close