Kontrola

BiH preuzima svoje nebo

Gospodarstvo / Novac | 12. 09. 2017. u 11:34 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izgradnjom Sustava za upravljanje zračnim prometom u Bosni i Hercegovini (BHATM), njegovim puštanjem u operativni rad i formiranjem Pružatelja usluge kontrole letenja BiH – BHANSA, ispoštovane su odredbe Ustava BiH, kojim je definirao da je kontrola zračnog prometa u nadležnosti institucija BiH.

Generalni direktor Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) Đorđe Ratkovica istaknuo je da, monografija o realizaciji Projekt razvoja sustava za upravljanje zračnim prometom u BiH, koja je danas promovirana u Banja Luci povodom obilježavanja 20 godina postojanja i rada BHDCA, sadrži sve činjenice, podatke i informacije o ovom projektu u koji su bili uključeni brojni domaći, ali i međunarodni subjekti.

''BiH nikada nije pružala usluge oblasne kontrole letenja u zračnom prostoru iznad svoje teritorije i zbog toga je ovaj projekat izuzetno kompleksan i značajan kako za sam BHDCA, tako i za cijelu BiH, jer je, osim nabavke opreme, paralelno s tim, bilo potrebno školovati i kadar, koji će raditi na tom sustavu'', rekao je Ratkovica.

Za realizaciju Projekta izdvojeno je oko 53,2 milijuna KM, od čega 33,2 milijuna kredita EBRD-a, a ostatak od sredstava koja pripadaju Direkciji na osnovu preleta.

''Bitno je napomenuti da nijedna marka nije potrošena iz proračuna BiH, odnosno da njegova realizacija građane BiH nije koštala nijedne marke, jer se kredit vraća, također od sredstava dobivenih na osnovu preleta'', rekao je Ratkovica.

Predsjednik Vijeća Međunarodne organizacije za civilno zrakoplovstvo (ICAO) Olumuyiwa Benard Aliu, izrazio je opredijeljenost ove organizacije za dalji razvoj civilnog zrakoplovstva u BiH, ističući da će to koristiti ne samo društvu, socio-ekonomskom razvoju nego i integriranju zemlje u globalne tokove.

I generalni direktor Europske agencije za sigurnost zračne plovidbe (EUROCONTROL) Frank Brener je podsjetio da ova organizacija ima 41 članicu iz Europe, a BiH je od 2004. godine jedna od njih.

''Tijekom ovih 20 godina koje danas obilježavamo vidjeli smo nekoliko velikih prekretnica, između ostalog civilno vazduhoplovstvo u BiH počelo je da se približava međunarodnim standardima, došlo je do suradnje s različitim partnerima, osiguran je siguran prelet kroz zračni prostor ove zemlje, a također je povećan promet u i izvan zemlje'', kazao je Brener.

Istaknuo je da ova organizacija surađuje s Direkcijom u ispunjavanju standarda Europske unije.

''Ako sada pogledate tehničku opremu, infrastrukturu i sigurnost prometa vidjet ćete da je BiH postigla veliki napredak i da između ostalog sada pristupa i osi jug-istok koja je veoma bitna za slijetanje zrakoplova na sarajevski aerodrom koji iz godine u godinu bilježi sve veći broj dolazaka i odlazaka'', dodao je Brener.

Najavio je i da će današnju godišnjicu iskoristiti i za privlačenje novih letova na banjalučki aerodrom.

Sarajevo je, kazao je, već vidjelo veći broj letova, Banja Luka baš i ne, ali će pozvati potencijalne klijente da razmisle o tome da lete i za najveći grad u RS-u.

Kopirati
Drag cursor here to close