Parodi

BiH popustila pod pritiskom MMF-a: Skuplje trošarine za kredit

Gospodarstvo / Flash | 21. 02. 2017. u 13:42 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Fiskalno vijeće BiH se dogovorilo da će povećati akcize na naftu i naftne derivate da bi omogućili nastavak izgradnje koridora 5-C i usmjerili dodatna sredstva za putove. Ovo je definirano kao jedna od prethodnih mjera koju je neophodno ispuniti u okviru prvog pregleda po proširenom aranžmanu (EFF) čime bi se oslobodila druga tranša kredita oko 155 milijuna KM'', izjavio je za Fenu rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisco Parodi.

Naveo je da su vlasti i osoblje MMF-a postigli dogovor u vezi s nekoliko prethodnih mjera neophodnih za zaključenje prvog pregleda po EFF-u. Te mjere, kako je napomenuo, ne samo da će rezultirati oslobađanjem druge tranše, već, što je i najvažnije, bit će od koristi za BiH i pomoći će u povećanju rasta i otvaranju novih radnih mjesta.

''Prvo, tri prethodne mjere su se odnosile na usvajanje proračuna za 2017. institucija BiH i entiteta. Ovi proračuni su u potpunosti financirani, povećavaju efektivnost vlasti, i preusmjeravaju resurse od tekuće potrošnje ka prijeko potrebnim javnim investicijama u infrastrukturu. Ovi proračuni također imaju i stroga ograničenja na ukupne izdatke za plaće, jer u srednjem roku potrošnju na plaće treba smanjiti kako bi se oslobodilo više resursa za investicije. Pored toga, institucije BiH su se također obavezale da u Vijeću ministra usvoje odluku koja nameće daljnje kontrole na novo zapošljavanje, što je posebna prethodna mjera koja još nije ispunjena'', naveo je Parodi.

Drugo, kako je dodao Parodi, vlasti RS-a su usvojile izmjene i dopune Zakona o porezu na dobit, što također predstavlja prethodnu mjeru. Izmjenama se postiže usuglašavanje ovog zakona sa Zakonom o porezu na dobit u FBiH. Parodi je napomenuo da je usuglašavanje regulative ovdje važno jer višestruka pravila i nedosljedna regulativa tjera investitore koji bi otvarali radna mjesta u cijeloj BiH. Izmjenama su, dodao je Parodi, također pojednostavljena pravila, olakšana njihova primjena, što pomaže smanjenju porezne evazije.

''Treće, vlasti su se obavezale na povećanje akcize na naftne proizvode uključujući tečni naftni plin i biogorivo za 15 feninga po litru. Ova prethodna mjera nije ispunjena. Dodatni prihodi prikupljeni po ovom osnovu bi se usmjeravali ka entitetskim poduzećima za autoputeve i puteve da bi se osiguralo dostatno financiranje za projekte izgradnje autocesta, koji opet predstavljaju najveće projekte javnih investicija u zemlji i od ključne važnosti su za podsticanje rasta'', kazao je Parodi.

Četvrto, kako je dodao, vlasti Federacije su se obavezale da će potpisati ugovore s međunarodnim savjetnicima za provođenje operativne i financijske dubinske analize (due diligence) za BH Telecom i HT Mostar radi restrukturiranja i/ili prodaje dionica. Cilj ove mjere je da se poboljša efikasnost i profitabilnost ovih dviju kompanija. Ova prethodna mjera, kazao je Parodi, još nije ispunjena.

''Konačno, vlasti su se obavezale i na prethodne mjere u pogledu usvajanja novih entitetskih zakona o bankama, zatim izmjena i dopuna entitetskih zakona o Agenciji za bankarstvo, te izmjena i dopuna zakona o osiguranju depozita u BiH. Ovo je veoma ambiciozan poduhvat i zadovoljan sam što je Narodna skupština Republike Srpske već usvojila novi Zakon o bankama i izmjene i dopune Zakona o Agenciji za bankarstvo. Očekujemo da će Parlament Federacije i parlament na državnoj razini u narednim tjednima usvojiti regulativu koja se na njih odnosi. Ovaj cjelokupan set zakonske regulative će voditi ka modernijem bankarskom sektoru, i što je najvažnije, sigurnijim bankama. Jači financijski sektor ne samo da će nastaviti graditi povjerenje stanovništva u deponovanje novca u bankama, nego će podržati i aktivnosti privatnog sektora i poduzetništvo'',, dodao je Parodi.

Izrazio je uvjerenje da je implementacija ovih mjera veoma važna jer će biti od dugoročne koristi za BiH. Osnažit će ekonomiju i stvoriti uvjeti za otvaranje novih radnih mjesta, naglasio je.

''Čim preostale prethodne mjere budu ispunjene osoblje MMF-a će dostaviti svoje preporuke za zaključivanje prvog pregleda'', istaknuo je Parodi.

Podsjetio je da druga tranša iznosi oko 155 milijuna KM, od kojih se 2/3 odnosi na Federaciju BiH, a 1/3 na Republiku Srpsku.

''Likvidnost proračuna ne zavisi samo od sredstava MMF-a nego i od drugih izvora financiranja, kao što su npr. naplata prihoda te domaće financiranje'', dodao je Parodi.

Kopirati
Drag cursor here to close