Nova zaduženja

BiH odobrena nova pozajmica od 56, 6 milijuna eura

Gospodarstvo / Flash | 29. 04. 2017. u 15:46 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska banka odobrila je novu pozajmicu od 56,6 milijuna eura za podršku ključnih reformi financijskog sektora u BiH, priopćeno je iz ove financijske institucije.

"Projekt jačanja bankarskog sektora će pomoći BiH da unaprijedi regulativu i nadzor nad bankama, premaši slabosti u bankarskom sektoru, uspostavi okvir za restrukturiranje banaka i ojača upravljanje i poslovanje entitetskih razvojnih banaka", navedeno je u priopćenju koje prenosi Srna.

Iz Svjetske banke navedeno je da se bankarski sektor u BiH još suočava s posljedicama svjetske financijske krize, koja je oslabila financijski sustav i financijske institucije u zemlji.

"Nakon prosječnog godišnjeg rasta kredita od 20 posto u razdoblju 2004-2008, rast kredita privatnom sektoru se na kraju 2009. počeo smanjivati. Od tada, rast kredita iznosi tek dva do tri procenta godišnje, a pristup financiranju je predstavljao ograničenje za razvoj poduzeća i ekonomski rast", navedeno je u priopćenju.

Iako u širem smislu bankarski sustav u BiH ostaje pouzdan, tvrde u Svjetskoj banci, i dalje postoje značajne slabosti, koje zahtijevaju jačanje institucionalnog, regulatornog i okvira za nadzor.

"Održavanje stabilnosti financijskog sektora je osnovni uvjet za makrofinancijsku stabilnost, što je zauzvrat preduvjet za ekonomski rast", kaže šef uredae Svjetske banke u BiH i Crnoj Gori Tatjana Proskurjakova.

Ona navodi da će Svjetska banka putem ovog projekta pružiti, kako savjetodavnu, tako i financijsku pomoć za održavanje stabilnosti i razvoj financijskog sektora u BiH, od čega će koristi imati i građani.

Ovaj projekt je osmišljen da osigura da predložene aktivnosti u bankarskom sektoru budu u potpunosti usklađene između entiteta, stvarajući jedinstveno okruženje za poslovanje banaka.

"To će pružiti stabilnost, transparentnost i predvidivost za banke i nadzorne organe, stvarajući stabilniji i otporniji financijski sektor od čega će koristi imati jednako poslovni subjekti, kao i građani", navedeno je u priopćenju.

Iz Svjetske banke navode da je osigurana i komplementarna tehnička pomoć putem Centra za financijsko savjetovanje Svjetske banke iz Beča (FinSAC) i uz podršku Veleposlanstva Velike Britanije u Sarajevu.

Portfelj aktivnih projekata Svjetske banke u BiH obuhvata 12 projekata ukupne vrijednosti 557 milijuna dolara. Oblasti za koje se pruža podršku su transport, zapošljavanje, energetska efikasnost, lokalna infrastruktura, životna sredina, šumarstvo i upravljanje vodama.

Kopirati
Drag cursor here to close