Kopruner

BiH nije sposobna proizvesti gotov proizvod za tržište

Gospodarstvo / Flash | 23. 05. 2017. u 11:36 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na panelu "Europske perspektive: Šanse za jugoistočnu Europu - modernizacija i harmonizacija za EU" Sarajevo Business Foruma rečeno je kako je izvoz iz zapadnog Balkana u Europu sveden na sirovine i poluproizvode.

Generalna direktorica kompanije GS-TMT iz Travnika Snježana Kopruner istaknula je kako 92 posto proizvodnje izvoze, uglavnom u Njemačku, te da se susreću s ozbiljnim problemom, nedostatkom kvalificirane radne snage.

''Bivša Jugoslavija je 20 godina nakon Drugog svjetskog rata po cijelom svijetu gradila hidrocentrale, te proizvodila automobile, zrakoplove i alatne strojeve, a iz rata je izašla kao polupismena zemlja, dok smo mi u prošli rat ušli s velikim brojem inženjera i visoko obrazovanih ljudi a danas, više od 20 godina nakon rata, izvozimo sirovine i nismo sposobni proizvesti gotov proizvod za tržište'', navela je Kopruner.

Smatra da je razlog za to nestanak suradnje poduzeća koja su radila u bivšoj Jugoslaviji, a moguće je da je, kao i drugdje u svijetu, nešto drugo postalo kriterij vrijednosti.

Kopruner je rekla kako su se proizvođači iz čitave regije pretvorili u dobavljače europskih kompanija za koje proizvode komponente, u čemu su postali dobri.

Zamjenik direktora Predstavništva njemačke privrede u BiH Martin Gaber rekao je da je inicijativa njemačkih kompanija za pronalazak dobavljača na zapadnom Balkanu polučila dobre rezultate.

Dodao je da je inicijativa pokrenuta 2015. kada je sastancima predstavnika njemačkih i balkanskih kompanija prisustvovalo oko 200 sudionika, dok na narednoj konferenciji očekuju oko 500 sudionika.

Gaber je naglasio da je nakon tri godine realizacije inicijative vidljivo da kompanije iz BiH postaju konkurentnije u pogledu kvaliteta i cijene.

Kopirati
Drag cursor here to close