Preporuke putnicima

BiH: Kako izvršiti prijavu unosa ili iznosa gotovine?

Gospodarstvo / Flash | 16. 07. 2017. u 09:30 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svi putnici koji unose ili iznose gotovinu ili vrijednosne papire u iznosu većem od 10.000 eura dužni su da prijave carinskom organu na svakom graničnom prijelazu u Bosni i Hercegovini.

Vlade Republike Srpske i Federacije BiH donijele su odluke kojima se mijenjaju postojeći propisi koji regulišu iznošenje i unošenje efektivnog stranog novca, konvertibilnih maraka, čekova i vrijednosnih papira.

Prijava unosa ili iznosa gotovine, čekova ili vrijednosnih papira vrši se na obrascu za prijavu gotovine koji je moguće dobiti na svim međunarodnim graničnim prijelazima od carinskih služnenika, ili preuzeti s internet stranice uino.gov.ba.

Na poleđni obrasca za prijavu gotovine navedeno je detaljno uputstvo kako se isti popunjava. Nakon popunjavanja obrasca isti se predaje carinskom službeniku koji je na zahtjev putnika obavezan jedan ovjeren primjerak vratiti putniku koji je izvršio prijavu gotovine, čekova ili drugih vrijednosnih papira, priopćeno je iz UNO BiH.

Navedenim propisi su donijeti u cilju usklađivanja s preporukama Stručne grupe za financijsko djelovanje (FATF) i istima je: povećan iznos iznad kojeg je fizička osoba obavezno da prijavi svako iznošenje i unošenje gotovine na 10.000 eura, utvrđena obaveze prijave, pored efektivnog stranog novca, konvertibilnih maraka i čekova, i papira od vrijednosti i svih drugih fizički prenosivih instrumenata plaćanja u skladu s propisom kojim se uređuje sprječavanje pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, te je propisan Obrazac za prijavu gotovine.

• Uredba o izmjenama i dopuni Uredbe o iznošenju i unošenju efektivnog stranog novca, konvertibilnih maraka, čekova i hartija od vrijednosti s Obrascem za prijavu gotovine. Navedeni obrazac u elektronskom obliku je dostupan na internet stranici Ministarstva financija RS.

• Odluka o izmjenama i dopuni Odluke o iznošenju strane gotovine i čekova, a obrascem za prijavu gotovine. Navedeni obrazac u elektronskom obliku je dostupan na internet stranici Vlade FBiH fbihvlada.gov.ba odnosno na internet stranici Ministarstva financija FBiH fmf.gov.ba.

Vlada Republike Srpske donijela je Uredbu o izmjenama i dopuni Uredbe o iznošenju i unošenju efektivnog stranog novca, konvertibilnih maraka, čekova i papira od vrijednosti („Službeni glasnik Republike Srpske", broj 46/17), koja je stupila na snagu 24.5.2017. godine. Također, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je donijela Odluku o izmjenama i dopuni Odluke o iznošenju strane gotovine i čekova („Službeni novine Federacije BiH", broj 38/17), koja je stupila na snagu 25.5.2017. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close