BiH je po novim radnim mjestima gora od Namibije i Gambije
Trading Economics
OBJAVA: Subota, 12. kolovoza 2017. 8:42
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: Z.S.
BiH je po novim radnim mjestima gora od Namibije i Gambije
0

Čak su i afrički mediji prije nekoliko mjeseci pisali o Bosni i Hercegovini kao 'najjadnijoj europskoj zemlji'.

Novi izvještaj stranice 'Trading Economics' o stopi nezaposlenosti u svijetu pokazuje da se Bosna i Hercegovina nalazi na 4. mjestu kada je u pitanju broj radno sposobnih, a nezaposlenih osoba u našoj zemlji! Stranica 'Trading Economics' mjeri ekonomske parametre u zemljama širom svijeta, poput BDP-a, nezaposlenosti, inflacije i rangira države prema svim parametrima.Tako je, prema najnovijem izvještaju, najviša stopa nezaposlenosti u Džibutiju 54 posto, slijede Kongo 46,1 i Kenija s 40 posto. BiH je na četvrtom mjestu, sa stopom nezaposlenosti od 39,18 posto. Tako je naša zemlja ponijela titulu najgore rangirane europske države prema ovom parametru, ispred Kosova, Makedonije i Grčke.

Damir Miljević, ekonomski analitičar, za Dnevni Avaz kaže da su ovi poražavajući podaci najbolja slika socijalnog stanja u BiH, jer nas svjetski ekonomisti svrstavaju rame uz rame s najsiromašnijim afričkim zemljama.

"Da Austro-Ugarska i Tito u Jugoslaviji i sve prethodne generacije nisu izgradili infrastrukturu, mi bismo i na prvi pogled izgledali kao Namibija ili Gambija. Prema svemu drugom smo u rangu s tim zemljama, nažalost. Ovi što iznose podatke o tobože nekakvim novim radnim mjestima, hvale se našim neznanjem", kaže Miljević.

Kada naši politički lideri, tvrdi Miljević, izađu i kažu da je BDP porastao za 2 posto, to zvuči lijepo, ali...

"Znate što to znači? To, u prijevodu, znači da, kada jedna Slovačka nikada više ne bi imala povećanje BDP-a, nama bi trebalo 78 godina da je stignemo! I tako godinama. Ali svi ovi podaci počivaju na našem neznanju i na totalnoj toleranciji svega, a koja je, vjerovano, bazirana na one 2-3 milijarde maraka što dođu iz dijaspore", dodaje Miljević.

Čak su i afrički mediji prije nekoliko mjeseci pisali o Bosni i Hercegovini kao 'najjadnijoj europskoj zemlji'.

Za BiH se navodi da je najsiromašnija zemlja u Europi, s BDP-om po glavi stanovnika od 8.590 dolara. Siromaštvo u zemlji znatno je čak i u poređenju sa susjednim državama, navode portali, dodajući da je većina afričkih država bogatija od BiH. Inače, najveće laži o novozaposlenima dolaze iz Stranke demokratske akcije (SDA), od predsjednika Bakira Izetbegovića, čije je sjedište u neposrednoj blizini Službe za zapošljavanje općine Centar u Sarajevu, gdje svakodnevno rijeke ljudi dolaze da se prijave na biro.

Od BiH je bolje i Kosovo, koje zauzima 9. mjesto. Crna Gora je na 19. mjestu, Albanija na 35., Srbija 36., Hrvatska 45. i Slovenija na 65. mjestu.
Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.