Radionica HERAG-a

BiH i Crna Gora uskoro nude jedinstvenu ponudu za turiste

Gospodarstvo / Flash | 24. 05. 2017. u 09:53 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvadesetak ugostitelja, turističkih vodiča i djelatnika u turizmu iz zapadne Hercegovine i Crne Gore sudjelovalo je na radionici u organizaciji Razvojne agencije Županije Zapadnohercegovačke - HERAG i projektnih partnera, koja je održana u Grudama na Agroturizmu ''Marića Gaj''.

Cilj radionice bio je kroz predavanja, razmjenu iskustava i program posjeta ojačati kapacitet sudionika za pružanje bolje usluge turistima, a organizirana je u okviru prekograničnog projekta pod nazivom ''Tematske rute srednjovjekovne Hercegove zemlje - tema srednji vijek''.

Riječ je o projektu uz pomoću kojega se uvelike poboljšala suradnja BiH i Crne Gore u ruralnom turizmu. Sudionicima radionice prezentirana je turistička ponuda zapadne Hercegovine te su obišli prirodne i kulturno-povijesne lokacije, kao što su Stari grad Ljubuški (Kula hercega Stjepana), Muzej na Humcu, vodopadi Kravica i Koćuša, Peć Mlini i Ravlića pećina, nekropola Radimlja.

Sudionici radionice posjetili su i srednjovjekovni sajam ''Stolačka tarča'' koji iz godine u godinu privlači sve veći broj posjetitelja.

Inače, ''Tematske rute srednjovjekovne Hercegove zemlje – tema srednji vijek'' projekt je koji financira Europska unija u okviru IPA programa prekogranične suradnje BiH - Crna Gora 2007. - 2013. Ukupna vrijednost projekta je 466.933,55 eura. Nositelji projekta su JU Razvojna agencija ŽZH – HERAG (BiH) i Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma - CSTI (Crna Gora).

Partneri na projektu su Općina Ljubuški (BiH), Turistička zajednica ŽZH (BiH), Javna ustanova za razvoj turizma i zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog nasljeđa "Radimlja” (BiH) i Ministarstvo održivog razvoja i turizma - MRT (Crna Gora). Kroz projekt se uspostavlja novi prekogranični turistički proizvod zasnovan na povijesti i kulturnoj baštini regije, kao i na kvalitetnim domaćim proizvodima i uslugama. Krajnji cilj je do kraja ove godine izraditi zajedničku turističku ponudu Zapadnohercegovačke, Hercegovačko-neretvanske županije i sedam općina u Crnoj Gori, a suradnja s petnaest turističkih agencija otvorit će vrata brojnim turistima željnima prirodne ljepote, avanture, neistraženog kulturno-povijesnog nasljeđa i ruralnog turizma.

''Uključili smo male biznise - domaćinstva - 26 iz Crne Gore i 20 iz BiH te smo ih podijelili na tematske cjeline kako bi se lakše prezentirala ta kompleksna tema i kako bi se iskoristili svi ti potencijali, materijalni i nematerijalni'', objasnila je Svetlana Vujičić, izvršna direktorica crnogorskog Centra za inicijative iz oblasti održivog turizma - CSTI.

Ivan Jelčić, direktor HERAG-a, podsjetio je kako je asfalt prema Kuli hercega Stjepana u Ljubuškom završen upravo kroz taj projekt te da će ''Tematske rute srednjovjekovne Hercegove zemlje- tema srednji vijek'' zasigurno doprinijeti gospodarskom razvoju prekograničnog područja - srednjovjekovne Hercegove zemlje.

Kopirati
Drag cursor here to close