Bh. iseljenici bit će oslobođeni plaćanja značajnog broja trošarina
Borovac
OBJAVA: Petak, 21. travnja 2017. 16:45
IZVOR: Fena
AUTOR: A.M.
Semiha Borovac
0

Bit će inicirano oslobađanje od plaćanja poreza i carina za filantropske i humanitarne aktivnosti iseljenika

Predstavljajući „Politiku suradnje s iseljeništvom BiH“ ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac izjavila je da će se iseljeništvu pružiti olakšice u pogledu oslobađanja značajnog broja taksi, koje plaćaju prilikom uplata pojedinačnih doprinosa.

To je, ističe, prijedlog Središnje banke BiH, koja predviđa i povećanje kamatne stope na štednju.

''Bit će inicirano oslobađanje od plaćanja poreza i carina za filantropske i humanitarne aktivnosti iseljenika'', kazala je Borovac, dodajući da je iseljeništvo pokazalo interes za ulaganje u BiH, što će biti definirano izradom razvojnih dokumenata.

Nakon usvajanja Politike suradnje s iseljeništvom BiH, što je prvi dokument kojim se definira i institucionalizira suradnja države BiH s njenim iseljeništvom, resorno ministarstvo će pristupiti izradi Strategije i akcijskog plana s jasno određenim aktivnostima i potrebnim financijskim sredstvima za njihovu realizaciju.

''Pored investicionih programa iseljenicima će biti dostupni i programi kulturnog i znanstvenog sadržaja u BiH, a aktivnosti će, između ostalog, biti posvećene očuvanju materinjeg jezika, tradicije i identiteta'', kaže Borovac.

Slijedi i uspostava portala za interaktivno online dopunsko obrazovanje, mapiranje iseljeništva te formiranje reprezentativnih tijela iseljenika, u čijem će sastavu biti predstavnici triju konstitutivnih naroda i ostalih.

Također, u planu je i uspostava Web-matičara da bi iseljenici osim informacija imali i olakšan pristup svojim dokumentima.

Na navedenim aktivnostima Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice izrazili su zahvalnost predstavnici Svjetskog saveza dijaspore Hasan Šehović i Željko Javor, koji su pozdravili usvajanje „Politike suradnje s iseljeništvom BiH“.

Ističući ovogodišnje planove, najavili su da će do rujna organizirati biznis forum koji će biti posvećen bh. turizmu.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.