Recepti

Bh. građani dali milijune na lijekove za krvni tlak

Gospodarstvo / Flash | 24. 02. 2017. u 07:34 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Liječnici u Republici Srpskoj propisali su lani 6,8 milijuna recepata za lijekove, među kojima je najviše bilo onih za visok krvni tlak. U Zavodu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske ističu da su rashodi prošle godine povećani za 6,3 posto u odnosu na 2015. godinu, a uzrok tome je, kako navode, povećan broj pacijenata s kroničnim oboljenjima, ali i proširena lista lijekova.

''Lijekovi propisani na recept u prošloj godini koštali su Zavod 69,9 milijuna maraka'', istaknuli su u Zavodu, piše Glas Srpske.

U Agenciji za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine ističu da promet lijekova iz godine u godinu raste, a najviše novca izdvaja se za lijekove za kardiovaskularni sustav, metabolizam i živčani sustav.

Dodaju da su među lijekovima koji se izdaju bez liječničkog recepta uglavnom oni protiv bolova ili blažih oblika viroza i prehlada. Zahvaljujući usvojenom pravilniku o načinu kontrole cijena lijekova u Bosni i Hercegovini, koji stupa na snagu 6. ožujka, pojeftinit će lijekovi koje pacijenti dobivaju na recept i oni koje zavodi nabavljaju preko javnih nabava, poput citostatika.

Lijekovi koji su u slobodnoj prodaji i za koje u ljekarnama nije potreban recept nisu obuhvaćeni ovim pravilnikom i za njih se ne očekuju niže cijene. Spomenuti pravilnik definira jedinstvenu cijenu lijekova koji se izdaju na recept. Za sve druge dopušteno je slobodno formiranje cijena, pa će i dalje biti prisutna velika razlika u cijeni između istog lijeka u Srbiji, BiH ili Hrvatskoj, iako je proizvođač i dobavljač isti.

Kopirati
Drag cursor here to close