Navike plaćanja

Bh. firme od kupaca potražuju 11,75 milijardi KM

Gospodarstvo / Flash | 21. 06. 2017. u 13:04 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U BiH postoji veliki problem s naplatom potraživanja, zbog čega prvostupanjski sudski postupci na sudovima u BiH traju i do 1553 dana, a ukupan unutrašnji dug koji bh. firme potražuju od kupaca dostigao je cifru od 11,75 milijardi KM u 2016 godini.

Rezultati su ovo dva istraživanja o stanju u bh. privredi i o upravljanju potraživanjima koje je proveo „LRC INKASSO“, odjel za upravljanje potraživanjima kompanije „LRC“ iz Sarajeva.

I pored pozitivnih pomaka u financijskim pokazateljima bh. privrede u 2016. godini, gdje je završne račune predalo ukupno 31.554 firmi u BiH, što je za 2,22 posto više u odnosu na 2015., a ukupno ostvareni prihod u BiH dostigao je 60,94 milijarde KM i za 2,1 milijardu KM je veći u odnosu na prethodnu godinu, nažalost, i dalje milijarde KM „zarobljenog“ kapitala lebde u nedokučivoj zoni, te predstavljaju konstantno breme za efikasnije poslovanje.

Prema riječima Sabine Mašović, rukovodioca pravne službe kompanije „LRC“, ukupan unutrašnji dug koji bh. firme potražuju od kupaca dostigao je cifru od 11,75 milijardi KM u 2016.godini i za 2,44 posto je veći u odnosu na 2015.godinu.

''Zbog problema s naplatom vlastitih potraživanja, bh. privrednici su suočeni i s otežanim plaćanjem svojih obveza. Prosječan broj dana naplate potraživanja za bh.firme iznosi 70,4 dana u 2016. godini, dok je ovaj period za plaćanje vlastitih obveza prema dobavljačima veći za čak 100,8 dana i iznosi 171,2 dana'', kazala je Mašović.

Prema rezultatima prve ankete koju je „LRC INKASSO“ proveo među 360 bh. privrednika, njih 60,3 posto se slaže da u BiH postoji veliki problem s naplatom potraživanja i da je to još uvijek jedna vrsta tabu teme. Naime, i pored evidentnih problema u oblasti naplate bh. gospodarstvenici dalje vrlo teško otvoreno govore na ovu temu, a veliki broj njih se i dalje ne odlučuje poduzimati dodatne aktivnosti kako bi efikasnije upravljali vlastitim potraživanjima.

Kao najčešće razloge neplaćanja, anketirani privrednici su naveli loše navike plaćanja, nemogućnost naplate svojih potraživanja, loše poslovanje kompanije, neefikasne sudove, nepostojanje zakonske regulative, loše upravljanje kompanijama, kao i lošu procjenu rizika.

''Bh. privrednici su svjesni postojećih problema u naplati potraživanja, te se uglavnom snalaze tako da ih sami rješavaju, tako što angažiraju vlastite uposlenike na poslovima naplate. Također, zanimljivo je i da firme uglavnom imaju stav da je avansno plaćanje osiguranje potraživanja. Na ovaj način, mnoga pravna lica pokušavaju da smanje rizik poslovanja na uštrb povećanja prodaje i plasmana proizvoda, što je zaista zabrinjavajuće jer stvara nepovoljno okruženje za kupce'', upozorava Mašović.

Najveći broj anketiranih bh. privrednika, njih 72 posto, tvrdi da su nenaplaćena potraživanja uspjeli naplatiti izvansudski i putem kompenzacija i djelomičnim oprostom duga, dok njih 26,8 posto tvrdi da su nenaplaćena potraživanja uspjeli naplatiti tek putem suda, te samo 1,2 posto naplatom iz stečajne mase.

U sklopu ovog istraživanja „LRC INKASSO“ je poseban naglasak stavio na oblast naplate potraživanja sudskim putem, te izveo zaključak o dužini trajanja prvostupanjskih sudskih postupaka, koji se zbog nenaplaćenih potraživanja vode na sudovima u BiH, od momenta podnošenja tužbe do dobivanja prvostupanjske presude u prosjeku iznosi 263 dana ili blizu 9 mjeseci.

''Pojedinačno, prosjek dana trajanja prvostupanjskih sudskih postupaka, ako izuzmemo presude zbog propuštanja, najduži je na Okružnom privrednom sudu u Banja Luci i to 685 dana, zatim na Općinskom sudu u Sarajevu 569 dana, Općinskom sudu u Bihaću 354 dana, u Zenici 345 dana, kao i na Okružnom privrednom sudu u Trebinju 344 dana'', kaže Mašović.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 16 sudova u BiH, od čega njih 10 u FBiH i 5 u RS i Brčko Distriktu, pri kojima su se vodili prvostupanjski postupci koje su pokrenule 72 bh. kompanije kao tužitelji, protiv tuženih kompanija zbog nenaplaćenih potraživanja.

''Najduže vrijeme trajanja prvostupanjskih postupaka zbog nenaplaćenih potraživanja registrirano je na Okružnom privrednom sudu u Banja Luci i to 1553 dana ili 4,25 godina. Najbrže okončani prvostupanjski postupci zbog nenaplaćenih potraživanja registrirani su na Okružnom privrednom sudu u Istočnom Sarajevu gdje je najkraći postupak završen za 136 dana, što je prema našem iskustvu na osnovu preko 4000 pokrenutih sudskih postupaka, najefikasniji sud u državi'',dodala je Mašović.

„LRC INKASSO“ je također anketirao specifičnu oblast financijskog sektora u BiH i došao do sljedećih zaključaka: 45,45 posto anketiranih tvrdi da u BiH postoji veliki problem s naplatom potraživanja od fizičkih osoba financijskog sektora. Kao najčešće razloge neplaćanja, navode životne okolnosti, kao što su gubitak posla i tešku financijsku situaciju, potom loše navike plaćanja i lošu procjenu rizika, prezaduženost, te sve veći broj klijenata koji odlaze u inostranstvo.

''Kao sredstvo osiguranje svojih plasmana, financijski sektor u BiH najviše koristi mjenice, potom police osiguranja, hipoteke i na kraju sudužnike. Međutim, 62,50 posto anketiranih se slaže da naplativost polica osiguranja nije na zadovoljavajućem nivou'', navela je Mašović.

Ono što je zajedničko anketiranim, i u prvoj i drugoj anketi je da su svi upoznati s postojanjem specijaliziranih agencija za naplatu potraživanja, a 63,64 posto njih se izjasnilo da bi proces naplate potraživanja povjerili ovakvim agencijama.

''Najčešće usluge koje bi koristili od specijaliziranih agencija za upravljanje potraživanjima anketirani su naveli prvenstveno izvansudsku i sudsku naplatu potraživanja, konzalting, kao i dodatnu obuku zaposlenika u procesu naplate i novim trendovima u naplati'', kaže Mašović.

Kopirati
Drag cursor here to close