S trošarinama skuplje

Bez trošarina na udaru će se naći plaće, mirovine...

Gospodarstvo / Flash | 11. 04. 2017. u 08:09 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark izjavio da BiH, bez prihoda od dodatnih trošarina na gorivo, ostaje bez nekoliko stotina milijuna eura, te da je to osnov za kredite koji se čekaju od svjetskih financijskih institucija za gradnju i unapređenje putne i željezničke infrastrukture.

Wigemark je rekao kako krediti iznose nekih milijardu eura i da su izuzetno povoljni, s kamatnom stopom između 0,75 i jedan posto.

"'Autoceste' su praktično bez novca. Imaju na raspolaganju nekih 250 milijuna, ali bez dodatnih prihoda ti krediti će se morati vraćati iz proračuna, što znači da će se na udaru naći plaće, mirovine te davanja za ugrožene kategorije. Dakle, alternative o usvajanju zakona o trošarinama nema", objasnio je.

Wigemark je rekao za Dnevni avaz da MMF neće odustati od BiH, ali teško da će biti boljih uvjeta za povlačenje njihovih sredstava.

Da ima drugog načina, rekao je Wigemark, svi bi ga vrlo rado prihvatili i proveli.

Dodao je kako je, kratkoročno, ova mjera nepopularna, jer dovodi do poskupljenja, ali se njome stvara gospodarski zamah i pokreću veliki radovi na brojnim gradilištima, čime se otvaraju nova radna mjesta.

Prema njegovim riječima, povećanje trošarina na gorivo, osim ulaganja u puteve, osigurava dalji tijek aranžmana s MMF-om u iznosu od 450 milijuna eura u sljedeće tri godine, dok su Svjetska banka i EU voljne osigurati dodatnih 300 milijuna eura.

"Ako nema akciza, svi ovi programi, sav ovaj novac bit će u najboljem slučaju odgođeni", istakao je Wigemark.

Napomenuo je kako u većini država članica EU ne postoje subvencije za "plavi dizel" i da je MMF upozorio da bi subvencioniranje "plavog dizela" vodilo u povećanje korupcije, s obzirom na to da ne postoji registar poljoprivrednika.

"Entitetske vlade imaju model kojim će kompenzirati poljoprivrednike zbog povećanja goriva", podsjetio je Wigemark.

Kopirati
Drag cursor here to close