Vlada s umirovljenicima

Bez novog zakona nema povećanja mirovina

Gospodarstvo / Flash | 08. 06. 2017. u 10:21 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Donošenje Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju glavni je preduvjet za početak rješavanja problema u ovoj oblasti. Stoga će Vlada Federacije BiH što prije u proceduru uputiti inovirani tekst ovog zakona, kako bi mogao na vrijeme proći parlamentarnu proceduru i biti usvojen do kraja 2017. godine.

Ovo je, kako je priopćila Vlada Federacije, jedan od jednoglasno donesenih zaključaka s današnjeg sastanka premijera Federacije BiH Fadila Novalića, federalnog ministra rada i socijalne politike Veska Drljače i direktora Federalnog zavoda MIO Zijada Krnjića, sa zajedničkim izaslanstvom udruženja umirovljenika u FBiH, u kojoj su bili predsjednik Skupštine Saveza umirovljenika FBiH Omer Omerefendić, predsjednik Upravnog odbora Saveza umirovljenika FBiH Avdo Rapa, predsjednica Udruženja umirovljenika Kantona Sarajevo Vesna Grgić, predsjednik Županijskih udruga umirovljenika u FBiH Ivan Kožul i član Predsjedništva Županijskih udruga umirovljenika u FBiH Slavko Katava.

Na sastanku, održanom na zahtjev umirovljeničkih saveza, razgovaralo se, između ostalog, i o saniranju mirovinskog fonda. S tim u vezi, premijer Novalić je kazao da su gubici ovog fonda, što je rezultat povećanja broja zaposlenih, sredstava koje Vlada izdvaja za uvezivanje staža, povećanja ukupnih ekonomskih aktivnosti, poticaja gospodarskom sektoru, te povećanja naplate doprinosa od velikih dužnika.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, rekao je ministar Drljača, u stalnoj je komunikaciji s umirovljeničkim udruženjima u traženju najoptimalnijih rješenja koja neće ugroziti niti jedno pravo korisnika. On je napomenuo da je Zakon o MIO jedan od četiri ključna zakona u okviru reformi koje provodi Vlada FBiH.

''Kada je riječ o zahtjevu umirovljenika za povećanje mirovina, istaknuto je da je to moguće tek nakon donošenja novog Zakona i u skladu s njegovim odredbama. Čak i da sada postoje sredstva, linearno povećanje mirovina samo bi produbilo jaz između najnižih i najviših i dovelo do još veće nepravičnosti u raspodjeli'', navodi se u priopćenju Vlade Federacije.

U novi zakon će, zaključeno je danas, biti ugrađen mehanizam za povećanje mirovina korisnicima koji su najviše oštećeni aktualnim propisom. Riječ je o onima koji su u mirovinu otišli do 31.7.1998. godine i čije povećanje mirovina treba biti prioritet.

Sugovornici su suglasni i o potrebi donošenja zakona koji će, na novi način, regulirati organizaciju Zavoda MIO, kao i da je potrebno naći rješenje za ukidanje obveze plaćanja poreza i doprinosa za udruženja umirovljenika.

Što se tiče zdravstvene zaštite umirovljenika, rečeno je da je ova oblast u nadležnosti županija. Ono što Federalna vlada može učiniti jeste da radi na harmonizaciji županijskih propisa iz ove oblasti i, na taj način, omogući relativno iste uvjete liječenja za sve umirovljenike u Federaciji BiH.

Vlada FBiH će, kako je zaključeno, u suradnji s Federalnim zavodom MIO, naći rješenje za daljnje osiguravanje sredstava za banjsko liječenje umirovljenika.

''Izrazivši zahvalnost za razumijevanje kao i sve napore koje Vlada FBiH i resorno ministarstvo čine za poboljšanje njihovog statusa, predstavnici umirovljenika su još jednom ukazali na neophodnost donošenja novog Zakona o MIO'', navela je Vlada.

Kopirati
Drag cursor here to close