Redovita isplata

Bez kredita, nema mirovina

Gospodarstvo / Flash | 19. 10. 2016. u 13:45 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik ravnatelja Federalnog zavoda MIO Ivan Rogić održao je danas sastanak s predstavnicima Saveza županijskih udruga umirovljenika u Federaciji BiH Ivanom Kožulom, predsjednikom Saveza i Karlom Zelenikom, predsjednikom Skupštine, na kojemu je razmatrana aktualna problematika umirovljeničke populacije s naglaskom na loš položaj umirovljenika te probleme, napose financijske, s kojima je suočen Federalni zavod, priopćio je MIO.

Rogić je upoznao predstavnike umirovljenika s procedurom usvajanja novog Zakona o MIO kao i novinama koje spomenuti zakon donosi. Zamjenik ravnatelja prezentirao je detaljne podatke o financijskom stanju u Zavodu gdje je posebno istaknuta činjenica da Zavod bilježi akumulirani deficit u iznosu od 212 milijuna KM, te je prinuđen kreditnim putem osigurati redovitiju isplatu mirovina.

Predstavnici umirovljenika iznijeli su stav da je potrebno odmah po usvajanju novog zakona o MIO prijeći na trezorski način poslovanja te osigurati isplatu mirovina svim umirovljenicima u istom danu, odnosno do 5. u mjesecu.

Zajednički je zaključeno kako je nedopustiva daljnja praksa neuplaćivanja doprinosa te su se sudionici složili kako je potrebno uložiti dodatne napore da bi se osigurala naplata enormno visokih dugovanja prema Zavodu MIO, a sve u cilju redovite i nesmetane isplate mirovina.

Posebno je naglašeno da se sredstva iz redovitih doprinosa trebaju koristiti isključivo za isplatu mirovina koje su ostvarene prema odredbama Zakona o MIO, odnosno da se od doprinosa isplaćuju one mirovine koje su ostvarene na osnovi uplate doprinosa, a ne drugih odredbi.

Kopirati
Drag cursor here to close