Je li upitna tranša?

Bevanda: Sposobni smo na vrijeme odgovoriti na preostale uvjete MMF-a

Gospodarstvo / Flash | 10. 03. 2017. u 07:30 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH Francisco Parodi rekao je kako, bez ispunjavanja preostalih uvjeta za dobivanje kredita dogovorenih između BiH i te institucije, druga tranša, koja je trebala iznositi 155 milijuna KM, neće biti realizirana.

Problem je, kako navodi Parodi, u nekoliko uvjeta dogovorenih u pismu namjere koje bh. vlasti nisu ispunile, poput povećanja trošarina na naftne proizvode za 15 feninga po litri.

Objasnio je kako bi prihodi prikupljeni na ovoj osnovi išli entitetskim poduzećima za ceste kako bi se osigurala dodatna sredstva za izgradnju autocesta koje su najveći projekti javnih investicija u zemlji i od ključne su važnosti za poticanje gospodarskog rasta.

Ministar financija i riznice BiH Vjekoslav Bevanda odavno upozorava na mogućnost da se ostane bez druge tranše ako se ne provedu reforme na koje se BiH obvezala, piše Vecernji.ba. Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH na sjednici održanoj 2. prosinca 2016. u Mostaru nije uspio postići suglasnost o nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u BiH.

Bevanda i ministri financija obaju entiteta bili su “za”, dok su tri stručnjaka imenovana od Vijeća ministara BiH i vlada dvaju entiteta glasovala “protiv”. Nakon sjednice Bevanda je izjavio kako neusvajanje odluke može dovesti do poništavanja 1,077 milijardi KM vrijednog kredita MMF-a. Fond je spreman čekati ispunjavanje uvjeta do kraja ožujka 2017., a nakon toga sudbina i status kredita postaju nepoznati.

Na pitanje smatra li trenutačnu vlast dovoljno sposobnom da riješi problem do zadanog roka, ministar Bevanda nam je rekao: - Vlast je sposobna odgovoriti navrijeme na preostale uvjete MMF-a, ali je, naravno, najvažnija politička volja da do toga dođe. Moramo ispuniti ono što piše u pismu namjere.

Prema njegovim riječima, problem izmjena Zakona o trošarinama sada treba rješavati u Parlamentarnoj skupštini BiH. Tatjana Proskurjakova, direktorica Svjetske banke u BiH, rekla je kako bi, unatoč činjenici da nema čvrste veze između aranžmana s MMF-om i reformi koje BiH provodi uz podršku Svjetske banke, propadanje aranžmana bilo loš znak za provedbu budućih projekata.

Federalna ministrica financija Jelka Milićević kaže da “nije sve tako crno-bijelo” u vezi s nastavkom aranžmana s MMF-om. Prema Milićević, potrebno je u oba entiteta postići suglasnost i dogovor da se izmjeni Zakon o trošarinama. Kao jedan od problema navela je neprihvaćanje točke o izjednačavanju prihoda za FBiH od ministra financija RS-a Zorana Tegeltije i ostalih stručnjaka koji su predstavljali taj entitet.

“To je bio jedan od uvjeta. Baš zbog toga ne može se baš govoriti da je Republika Srpska ispunila baš sve obveze iz pisma namjere”, navela je Milićević.

Ministar Bevanda nije htio upirati prstom u eventualne krivce, rekao je kako on kao ministar radi sve što je u njegovoj moći, ali odgovornost dijeli s još nekoliko faktora.

“Deset godina radim ovaj posao i znam kakve su moguće posljedice propasti aranžmana, stalno na njih upozoravam. Jednostavno, kao ministar financija, mogu uraditi koliko mogu, ostalo je na drugima”, rekao je Bevanda.

Inače, program MMF-a za BiH, osim samog kredita, uključuje veći broj strukturalnih reformi kojima bi se BiH približila standardima Europske unije. Napusti li MMF BiH, gotovo je sigurno i da će doći do pada stranih investicija te produbljenja političke krize u kojoj se zemlja trenutačno nalazi.

Kopirati
Drag cursor here to close