Može gdje može

Belgijanci koji su pobjegli iz Tomislavgrada, grade tvornicu u Livnu

Gospodarstvo / Flash | 23. 02. 2017. u 14:00 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izgradnja tvornice odnosno proizvodnog pogona firme B-Spring u Gospodarskoj zoni Begovača u Livnu treba započeti idućeg tjedna kada će biti upriličeno i potpisivanje ugovora za početak radova, potvrđeno je za portal Akta.ba.

Riječ je o tvornici koja se trebala graditi u Tomislavgradu, ali si investitori odustali od toga, preselili ideju u susjednu općinu te nakon pet godina napokon krenuli u gradnju.

"Odabrali smo izvođača radova i sve je već pripremljeno. U narednih nekoliko dana ćemo potpisati ugovor sa tvrtkom Širbegović, a nakon toga očekujemo transfer novca od Belgijske banke koja nas kreditira i kada će sve biti finalizirano", potvrdio je za portal Akta.ba direktor tvrtke Frano Brajko.

Po njegovim riječima, plan je da se idućeg tjedna krene s iskopnim radovima kada će strojevi izaći na teren. Gradit će se objekt od 2100 četvornih metara kapaciteta za 30 uposlenih u jednoj smjeni. Vrijednost samog objekta je od 2,5 do 3 milijuna KM u koju će biti instalirana najnovija tehnologija.

Inače, što se tiče građevinske dozvole i ostalih administravnih stavki sve je već pripremljeno krajem prošle godine kada je i najavljena gradnja.

"U međuvremenu se radilo na odabiru izvođača radova, a kasnije su već vremenski uvjeti pomjerili planove vezane za početak izgradnje i evo sada imamo povoljne prilike da možemo krenuti sa radovima", rekao je, ističući da im je cilj da se do listopada ove godine uradi što više posla kako bi mogli ući u objekt.

Naime, još u travnju 2012. godine izaslanici belgijske tvornice posjetili su Tomislavgrad, kojeg su prvotno odabrali za pokretanje novog pogona.

Tada je belgijsko izaslanstvo imalo sastanak u s općinskim načelnikom Ivanom Vukadinom s kojim su obišli tomislavgradsku Srednju strukovnu školu ''kako bi se uvjerili da u ovom gradu postoji mjesto gdje se mogu obrazovati budući kadrovi za rad u njihovoj tvornici''.

Tada je Općina Tomislavgrad objavila kako bi tvornica bi s radom trebala započeti do ljeta (2012. op.ur.) , ate da je u prvoj fazi planiran dovoz i instaliranje strojeva te zapošljavanje desetak radnika.

Čak je i Agencija za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini objavila da Belgijanci u Tomislavgradu planiraju raditi finalnu obradu opruga na način da će iz Belgije dovoziti poluproizvod, koji će nakon obrade ponovno biti vraćen u Belgiju, odakle će biti plasiran na već postojeće tržište u zemljama Europske unije.

Zanimljivo je kako je Agencija za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini objavila 2014. godine kako je kompanija u Tomislavgradu već započela s upošljavanjem mladog kadra, te ima u planu donirati navedenoj školi opremu potrebnu za usavršavanje kadrova

Kopirati
Drag cursor here to close