Zbog stalnog rasta cijena

Bavrka: Federalna direkcija robnih rezervi planira nabaviti 30.000 tona pšenice

Gospodarstvo / Poljoprivreda | 13. 09. 2012. u 09:19 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna direkcija robnih rezervi otpočela je određene aktivnosti nakon što je Vlada FBiH na prošloj sjednici donijela zaključak da se, zbog stalnog rasta cijena pšenice te stabilnosti tržišta tom žitaricom, sagleda mogućnost za najpovoljniju nabavku određenih količina, a koje bi se skladištile preko te direkcije.

Direktor Federalne direkcije robnih rezervi Tončo Bavrka kazao je za Fenu da je sada neophodno osigurati sredstva za pšenicu, izvan proračuna FBiH, odnosno kod bankarskog sektora i da se da na tome već radi.

"Plan je nabaviti 30.000 tona, a koliko će to koštati ovisi od raspisanog natječaja, koji podrazumijeva i najpovoljniju ponudu. Samim tim, još se ne zna odakle će pšenica biti nabavljena, ali do sada je uglavnom dolazila iz Hrvatske, Srbije, Mađarske te od domaćih proizvođača", kazao je Bavrka.

Sufinanciranje jesenje sjetve pšenice za potrebe Federalne direkcije robnih rezervi koje je predvidjela Vlada FBiH, prema Bavrkinim riječima, je pokušaj da se napravi jedan krug robnih proizvođača u FBiH koji će zaključiti određene ugovore s Direkcijom.

"Dakle, proizvođačima bi bilo pomognuto u gorivu za obradu zemljišta, u smjenskom materijalu te mineralnom gnojivu. Vrijednost tog materijala bi se uzela kao naš ulog za sjetvu, odnosno za cijenu pšenice koja bi se u naše silose stavila u sedmom mjesecu, poslije žetve. Razliku u cijeni između našeg uloga i tržišne cijene pšenice bi smo platili, također, u sedmom mjesecu", kazao je Bavrka.

Predviđeno redefiniranje programa robnih rezervi u FBiH, kako je rekao, proisteklo je iz sumnji da li aktualni koncept robnih rezervi može opstati te kako je najbolje i na koji način zaključivati ugovore s pojedinim skladištarima.

"Redefiniranje ne znači nešto bombastično, neku oprganizacijsku promjenu, nego, jednostavno, da se proba unutar Federalne direkcije robnih rezervi što bolje ugovorom povezati sa skladištarima, da bi čuvanje i obnavljanje robnih rezervi, kao i tajnost podataka o robnim rezervama bila na višoj razini, više zaštićena", kazao je Bavrka u razgovoru za Fenu.

Kopirati
Drag cursor here to close